Menu Kapat
Kapat
Ara
Close this search box.

Ankara’da Lale Devri: Sincan

Okuma Modu

Ankara’nın Sincan semtinde her sokak arasının, her parkın, her yeşil mekanın lalelerle süslendiğini düşünebiliyor musunuz? Duyanların ilk başta “Ciddi misin!” diyerek karşıladığı bu durum, Sincanlılar için normal kalıyor. Eh, havalar ısınıyorken evde tıkılıp kalmak istemeyen Sincanlıları dışarı çıkınca lale şöleni bekliyor.

Aslına bakılırsa Sincan’da lalenin geçmişi 1950’lere dayanmaktadır. Serüven, göçmenlerin laleyi getirip küçük bahçelerde yetiştirmesiyle başlıyor. Bir zamanlar Ankara’nın lale teminatı Sincan’dan yapılırdı. Ancak yıllar sonra bu güzellik yok olmakla karşı karşıya kaldı. Sincan Belediyesi’nin bu konuya el atması üzerine ise Sincanlılar, yıllardır lalelerin kartpostalı aratmayan görüntüsüne tanık olmaya başladı. Böylece Sincan’da “lale kültürü”nden söz etmek de mümkün oldu.

Sincan’da “lale” sürekli görüp duyacağınız bir isim. Merkeze girişteki Lale tren istasyonuyla başlar, Lale Meydanı’yla devam eder. Sokakları ve insanlarıyla Ankara’nın farklı bir yüzüdür burası. Laleyle bu kadar özdeşleşmiş bu ilçeye hakkını vermemek olmazdı. Belediye bu sene de olduğu gibi her sene yaklaşık 2 milyon laleyi Sincanlılarla buluşturuyor. Böylece bahar gelince renk geliyor Sincan sokaklarına.

Mart ayında ekilen lale soğanları, Nisan-Mayıs aylarında bir, bir buçuk aylığına (bu süre kısacık da olsa) Sincan’ı renkten renge boyuyor. Nisan ayının ilk haftası soğanlar bir bir çiçek açıyor. Ankara’nın büyük ve merkeze uzak bu ilçesinde insanlar dışarıda olmanın keyfini bu sayede fazlasıyla yaşıyor. Kırmızıdan beyaza, maviden mora… Her renk laleyle karşılaşmak mümkün. Bu durum parkların, bahçelerin, sokak arasındaki ve yol kenarlarındaki her alanı kapsıyor. Belediye çalışanlarının ilgiyle suladığına tanık olabilir veya lalelerden birini koparmaya yeltenseniz esnaf ya da vatandaşın ikazına rastlayabilirsiniz.

Sincan Lale Meydanı, baharı ve halkını rengarenk açmış çiçeklerle karşılıyor. Ayrıca meydanda bulunan lale figürü ve etrafındaki lalelerle fotoğraf çektirmeden de olmaz. Sincan’da verilen ada hürmet var. Lale, bu ilçede sembolik değil; bir kültürün izlerini taşıyor. Bu güzelliği kaçırmamak için yolunuz baharda Sincan’a bir kez olsun düşmeli. Malum lale devri, baharda Sincan’da yaşanıyor.

Son olarak geçmiş yıllarda, laleler Nisan-Mayıs aylarında açmasına rağmen hava durumu nedeniyle Haziran ayında yapılan Lale Festivali birkaç senedir yapılmamaktadır. Gönül ister ki belediye festivale tekrardan can versin.

Not: Sincan ilçesine güzellik katan laleleri koparmayalım lütfen 🙂

Paylaş:

İlginizi Çekebilir