Kentİnsan

Sokakların Arasında Gizli Bir Galeri: Muhammed’in Evi

“Gri” Ankara’nın eski Ulus’unun arka sokaklarında, solgun renkli binaların arasında dolanırken karşıma çıktı Muhammed’in evi. Küçücük iki katlı bir ev, duvarlarına ise rengarenk resimler yapılmış. Resimlerin neler olduğunu daha iyi anlayabilmek için yakınlaşıyorum. Hayır, gördüklerim “street art” değil. Onlar rengarenk çocuklar, gülen suratlar, çiçekler ve çok daha iyisi. Biraz sonra fark ediyorum ki bu duvarları rengarenk resimlerle bezenmiş minik evin hikayesini anlatılabilir kılan sadece resimler değil, içinde yaşayan bir ressam: Muhammed Yalçın.

Ben meraklı gözlerle duvardaki resimleri incelerken, Muhammed önce balkonda beliriyor. Az sonra da annesiyle dışarıya yanımıza geliyor. Annesi bizi içeriye davet ediyor ve anlatmaya başlıyor, Muhammed’in hikayesiyle tanışmam bu şekilde oluyor.

Muhammed Yalçın 28 yaşında. %70 zihinsel engelli, bu sebepten eğitimine devam edememiş. Okuldan ayrılınca resim dersleri almaya başlıyor. O günden bugüne durmaksızın resim yapan Muhammed, son 8 senedir sanatını tuvallerden yaşadıkları evin duvarlarına taşımış durumda.

Muhammed’in resme olan ilgisini göz ardı etmeyen ailesi, önceleri küçücük evlerinin bir odasını Muhammed için atölyeye çeviriyor. Ancak ona kağıtlar ve tuvaller yetmiyor. Başlarda atölyesinin duvarlarını boyamaya başlıyor, daha sonra tüm evin iç cephesini renklendirmeye devam ediyor. Ardından saçtığı enerjiyle bizi kapısına kadar sürükleyen evin dış cephesini yaratıyor.

Duvarlar resimlerle doldukça, ailesi yeniden boyatıyor. Muhammed de yenilenen duvarlara yeniden çizimler yapıyor.

Muhammed’in eserleri “Art Brut” yani “Ham Sanat” kategorisinde. Kendiliğinden, profesyonel değil. Onun zengin hayal dünyasını yansıtan resimler, şekiller ve renklerin uyumunu doğal bir şekilde gözler önüne seriyor.

muhammed yalçın evi ulus

Anafartalar Mahallesi’ndeki bu rengarenk sanat eserine yolunuzu düşürmelisiniz. Muhammed muhtemelen sizi balkondan izliyor olacak. Sizi içeri davet ettiklerinde hem her bir köşesi resimlerle donatılmış evi görüp hem de Muhammed’in hikayesini bir de ailesinin ağzından dinleme şansı yakalamış olacaksınız. Unutmadan, Muhammed Yalçın misafirleri için bir defteri tutuyor. Deftere bir şeyler yazarsanız, onu çok mutlu edersiniz.

Eliçe Kılıç
Çok gezerken çok okuyanlardan.

    Bir Cevap Yazın


    Müzik

    Müziği ve gitarıyla Burak Altuni

    “Müzik hakkında güzel bir şey, çarpar, acıtmaz!” Bob Marley Burak Altuni… Müzikle tanıştığında 3 yaşındaymış, flütle başlamış. Ne yazık ki baba acısı müzikten de öncesine...

    Kent

    “Cemal’siz Ankara tarihi olmaz!”

    Mustafa Kemal Paşa, Milli Mücadele’nin merkezi olarak belirlediği Ankara’ya 27 Aralık 1919 günü gelir. Dikmen sırtlarında Seymen Alayı tarafından karşılanır. Kendisini karşılayanlar arasında Ankara’da Müdaafa-i...

    Satıyorum… Saaat-tım! İnsan

    Satıyorum… Saaat-tım!

    Ankara’da yaşamanın en sevdiğim yanlarından biri, her ayın üçüncü pazar günü Berdelacuz Sahaf’ın Hezarfen Teras Bar’da yaptığı kitap mezatları. Sahaf Mustafa Türkoğlu’nun olağanüstü kitap tanıtımları...