Kökleri 1923’e dayanan, Cumhuriyetle yaşıt “Eyüp Sabri Tuncer” kolonyaları bugüne kadar her Türk ailesinin evine girmiştir. Bayramlarda çikolata ile, hasta ziyaretlerinde çiçek ile hep yanımızda olan bu kolonyanın Ankara‘da başlayan başarı öyküsünü bir de bizden duyun.
Eyüp Sabri Tuncer, Saray Bosna’da doğup göçmen olarak İnegöl’e yerleşen bir ailenin çocuğu. İlk olarak manifatura zincirlerinin birinde çırak olarak çalışıyor ve daha sonra kendi manifatura dükkanını açıyor. Sonrasında Kurtuluş Savaş’ına er olarak katılıyor ve İstiklal madalyası ile evine geri dönüyor.
Cumhuriyet döneminde en önemli sanayi kuruluşu olan şeker fabrikaları yan ürün olarak alkol üretimine de başlıyor. Bu sayede Eyüp Sabri kolonya üretimine yöneliyor ve İstanbul’da bir esansçıdan kolonya imalatını öğrenmesiyle serüven başlıyor.
Kurtuluş Savaş’ından sonra başkent Ankara olmasıyla, memur nüfus artıyor ve şehir hızla gelişmeye başlıyor. O vakitlerde de Eyüp Sabri Anafartalar Caddesi üzerinde Ankara’nın yeni binalarından bir dükkan kiralıyor. 1933’de kolonya imalatı ve satışına başlıyor. Önceleri savaştan çıkmış bir ülke olarak insanlar yoksul ve bu sebepten yeterince müşteri bulunmuyor.
Ayrıca Ankara’da İstanbul ve Bursa’daki kadar varlıklı insan olmadığından bir türlü ticaret bu bölgede yoğunlaşmıyor. Ankara’nın yeni hükümet merkezi olmasıyla buraya gelen memurlar, yaşam koşulları iyi olmadığından geri İstanbul’a dönüyorlar. Bu yüzden azalan memur nüfusundan dolayı devlet çift maaş sistemine geçiyor ve gelir düzeyi Ankara’da da artıyor, ticaret canlanıyor.
O zamanlar dükkan sahipleri Avrupa’da bile olmayan bir yöntemlerle müşteri kazanmaya çalışmışlar. Elleriyle çizdikleri broşürleri yakındaki semtlere dağıtarak ticaretin canlanması için kapı kapı dolaşmışlar. 1930’lu yıllarda Eyüp Sabri de kendi tanıtımını yapmak için katalog bastırıp içlerine kupon koyuyor. Kuponla gelen müşterilere istedikleri kolonya bedelsiz olarak veriliyor. Talep edilen kolonya arttıkça dükkanın da şöhreti artıyor. 1940’lı yıllarda bir yangın sonucu imalathane ve satış mağazasındaki her şeyi kaybediyorlar. Ellerinde sadece Eyüp Sabri’nin kolonya formülü kalıyor ve daha sonra yeniden Eyüp Sabri Tuncer firmasının temellerini atarak kolonya üretimine başlıyor.
Daha sonra oğlu Sabahattin Tuncer’in esans üretim süreçleri araştırmalarıyla kendi limon formüllerini geliştirerek Türkiye’de hammaddelerden kendi formülünü geliştiren ilk kolonya markası haline geliyorlar. Hızla gelişen firma kolonya dışında yeni ürünler üreterek günümüze kadar geliyor. Halen Anafartalar Caddesinde de olmak üzere Ankara ve İstanbul’da satış mağazaları mevcut. Cumhuriyetle yaşıt bu kolonya Eyüp Sabri Tuncer’in öncü olduğu, Ankara’da doğan bir başarı öyküsüdür.
Eyüp Sabri Tuncer Ankara Keşif Haritası Pusu’la’nın Ulus yüzünde 18 numarada bulunmaktadır.
Kaynaklar: Ankara Dosyası ve firmanın resmi sitesi.