Ankara deyince akla gelen kaçınılmaz birkaç şeyi kendimizce sıraladık. Unuttuğumuz Angaralı şeyler mutlaka olmuştur ama bizce Ankara deyince akla hep bunlar geliyor.
1)Aspava
Allah sağlık, para, afiyet, versin, amin. açılımıyla Ankara’nın imza restoran zincirlerinden biri olmuştur.
2)Azimli Tiyatro İzleyicisi
Her tiyatro oyuncusu Ankara seyircisiyle buluştuktan sonra istisnasız bir biçimde şu lafı eder: ”Ankara seyircisi çok başka.”
3)Yan Yana 3 Büyük Üniversite Kampüsü
Ülkenin önde gelen başarılı üniversiteleri Bilkent,Odtü ve Hacettepe, bu şehirde dip dibedir.
4)Ankara Kapıları
Ankara’nın farklı girişlerinde görebileceğiniz devasa kapılardır bunlar. ”Burası Ankara, destursuz girilmez” anlamına gelmektedir.
5)Melih Gökçek
Türkiye’nin en medyatik Belediye Başganı olması yönüyle Ankara’ya hastır, Ankara’ya özeldir… Dev dinozorları ve robot heykellerini başkentimize kazandırmıştır.
6)Travesti Kartları
Kolej’de, Kızılay’da, Cebeci’de, Ulus’ta veya Esat’ta yaya olarak gezintiye çıkmış herhangi bir Ankaralının en az bir kez de olsa karşılaştığı manzaradır.
7)Memurlar
Ankara deyince akla ”memur kenti” tamlaması gelir. Bu bir yönüyle doğrudur. Başkent olarak devletin üst düzey kuruluşlarının hepsi buradadır çünkü. Kafanızı nereye çevirseniz bir bakanlık veya üst düzey askeri bir kuruluşla karşılaşırsınız. O yüzden olsun o kadar.
8)Kuğulu Park: Kuğuların çalınmadığı tek park
Başka kuğu barındıran park var mı bilmiyoruz ama gerçekten de kuğuların senelerdir güvende olduğu tek park Ankara’daki Kuğulu Park’tır. Tunalı Hilmi Caddesi’nin zarif sakinleri, yaz kış huzur içinde mekanlarında takılmaktadırlar.
9)Pavyon Kültürü
Ankara’dan Türkiye’ye yayılmış kendine has jargonu ve düsturu olan gece hayatı unsurlarındandır. ”Ali dayı bu sene de yedin tarlayı” cümlesindeki Ali dayı, tarlayı tam olarak buralarda yemektedir.
10)Aşti Taksicileri
Ankara’ya ilk adımını Aşti’den atıp ulaşabildiği ilk taksiye binen kişiler, dakika bir gol bir bismillah şeklinde ilk zorlukla burada karşılaşır. Ama zaten karşılaşacağı başka da bir zorluk yoktur. Ankara’nın öyle yeme yutma gibi iddiaları yok bildiğiniz gibi.
11)Keçiören Şelalesi
Keçiören’in en güzel yeridir. Varın siz düşünün…
12)Dost Kitabevi
Yılların değişmeyen buluşma noktasıdır. Beklerken içeri girilir bir iki kitap bakılır. Bakılmışken belki satın alınır. Ama daha çok kitabevinin önünde oturup bir sigara yakılır.
13)Buraya Bakarlar
Ergenlik yıllarımızda çözemediğimiz, Metro-Ankaray ulaşımı için yerin altına indiğimizde karşılaştığımız göz resimli ilanlardır. Bir dönem gençliğini gizemiyle mahvetmişti…
14)İlginç Semt Adları
Gerekli açıklama gif’tedir.
15)La
Türkiye’nin başka herhangi bir şehrinde geçerliliği olmayan bir şeydir. (Sözcük de değil de işte, bir şey ama ney?) La Ankara’dır, Ankara ”La”dır…
16)Ankara Soğuğu
Tabi ki Türkiye’nin en soğuk şehri değildir ama kendine has bir can yakıcılığı da yok değildir. Anadolu tabiriyle “it ayazı” Ankara kışını tarif için yeterlidir.
17)Atatürk Orman Çiftliği Kokoreçi
Bir kere gidin Atatürk Orman Çiftliği’nde yiyin; o zaman neden burada farklı olduğunu çok net anlayacaksınız.
18)Sarı Tutku
Pavyon deyince de Sarı Tutku akla gelir. Kendisini bilmeyen tanımayan yoktur bu şehirde.
19) Ankara Simidi
Çıtırtısı, gevrekliği, kokusu, peynir ve çayla olan uyumu…
20)Hocam kelimesi
Ankara’da özellikle ODTÜ’den yayılan bir furyadır bu. Bu şehirde insanlar tanımadığı birine seslenirken hocam der. ”Hocam pardon çakmağınız var mı?” gibi. Taksiciler de çok kullanır bu hitap tarzını. ”Acaba beni öğretmen mi zannetti?” diye düşündürtür. İlk duyanı şaşırtır.
21) K değil ”g”
Bu şehirde biz k harfini çok fazla kullanmayız gardaş.
22) Atakule
Türkiye’nin başka herhangi bir şehrinde kendisine benzer bir yapı yoktur. Son zamanlara bir dönüşüm içindeydi, ne olacağını merakla bekliyoruz.
23)Anıtkabir
Bu şehrin medar-ı iftiharıdır. Uzun uzun açıklamaya gerek olmaz.
<lavarla.com bünyesinde hazırlanmış özgün bir içeriktir, dolayısıyla yazının tüm hakları lavarla.com’a aittir.>