Getting your Trinity Audio player ready...
|
Ankara’yı sinemayla buluşturmak ve Türk sinemasının geleceğini şekillendirecek yeni isimleri keşfetmek amacıyla Mahmut Tali İzgören ve Aziz Nesin öncülüğündeki Bilim ve Sanat, Bilar AŞ ve Mülkiyeliler Birliği ortaklığında 1988 yılında Ankara Film Şenliği adıyla maceraya başlayan ve bu yıl 35’inci yaşını kutlayacak olan Ankara Film Festivali, 7 – 15 Kasım 2024 tarihleri arasında yeniden Ankaralı sinemaseverlerle buluşacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Dünya Kitle İletişim Vakfı tarafından düzenlenen ve ilkbahardan güzel güzlerin habercisine dönüşen festivalin gösterimleri yine Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda gerçekleştirilecek ve 7 gün boyunca Ankaralıları sinemaya doyuracak.
Sinemaya uzun yıllar emek vermiş deneyimli sanatçıları, gelecek vaat eden genç yetenekleri, bilge akademisyenleri, tutkulu sinefilleri, meraklı gönüllüleri ve koca bir şehrin sakinlerini sinemanın düşsel dilinde buluşturup her yıl yepyeni yolculuklar vaat eden Ankara Film Festivali, 57 yapımı sinemaseverlerle buluşturacak.
Lavarla’nın bu sene yeniden medya sponsorları arasında yer aldığı festivalde Ankaralıları neler bekliyor hep birlikte bakalım mı?
YARIŞMALAR
Ankara Film Festivali amaçlarından en önemlisini yerine getirmek için her sene birbirinden iddialı yapımların yarıştığı heyecan dolu bölüm bu sene de 3 ana bölümden oluşacak ve toplamda 15’in üzerinde kategoride ödüller verecek. Seçiçi Kurullar
Ulusal Uzun Film
Uzun metrajlı yerli 45 yapım arasından ön elemeyi geçen 10 film, festivalin en büyük ödülü olan “En İyi Film Ödülü” için yarışacak. En İyi İlk Film’e de ödül verilecek bölümde Büyük Kuşatma, Gecenin Kıyısı, Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri, Mukadderat, Ölü Mevsim gibi yılın başarılı filmleri yer alıyor. Detaylar | Tanıtım Filmi
Ulusal Belgesel Film
87 başvuru arasından ön elemeyi geçen 8 filmin yarışacağı Ulusal Belgesel kategorisinde gösterimler Salon 2 ve 3’de gerçekleşecek. Detaylar | Tanıtım Filmi
Ulusal Kısa Film
Ulusal Kısa kategorisinde ise 174 başvuru arasından ön elemeyi geçen 14 film ödül için kıyasıya yarışacak ve gösterimler Salon 2 ve 3’te gerçekleştirilecek. Detaylar | Tanıtım Filmi
DÜNYA SİNEMASI
Her yıl olduğu gibi festivalin bu yıl da en merakla beklenen bölümlerinden Dünya Sineması; toplam 19 filmlik 4 alt bölümden oluşuyor. Dünyanın önemli festivallerinden ödüllerle dönmüş 6 filmi şehirle ilk kez buluşturacağı dünya festivallerinden, özgün hikayeleri ve aldıkları ödüllerle dikkat çeken 7 kadın yönetmenin başarısını kutlayan Bir Kadın Filmi, Berlinale’nin sevilenlerinin yer alacağı Kino 2024 ve sinema tarihini derinden etkilemiş Fransız yazar François Truffaut’un ölümünün 4o’ıncı yılına özel hazırlanan Hep Yeni: François Truffaut festivalin en çok merak edilen bölümünün alt seçkileri konumunda.
Dünya prömiyerini yaptığı 77. Cannes Film Festivali’nden Büyük Jüri Ödülü ile dönen Aydınlık Hallerimiz / All We Imagine A Light, ünlü Belçikalı oyuncu Veerle Baetens’in dünya prömiyerini Sundance Film Festivali’nde yaptığı ilk göz ağrısı Eridiğinde / When It Melts, Goodbye, Manuscripts Don’t Burn, A Man Of Integrity, There In No Evil filmlerinden tanıdığımız İranlı yönetmen Mohammed Rasoulaf’un dünya prömiyerini yaptığı Cannes’dan Jüri Özel ve FIPRESCI ödülleriyle döndüğü son filmi Kutsal İncirin Tohumu / The Seed Of The Sacred Fig, 74. Berlin Film Festivali’nin En İyi Senaryo ödüllüsü Ölmek / Dying ise bölümde dikkat çeken filmlerden sadece bazıları. Tanıtım Filmi
ÖZEL GÖSTERİMLER
Festivalin 35. yılına özel düzenlenen bölüm kapsamında “35’e Özel” seçkisi, festival tarihinde En İyi Film Ödülü’nü kazanmış üç klasiği yıllar sonra yeniden izleyiciyle buluşturacak. Seçkide, Ömer Kavur’un Gizli Yüz (1991), Tomris Giritlioğlu’nun Salkım Hanımın Taneleri (1999) ve Özcan Alper’in Sonbahar (2008) filmleri gösterilecek.
*Gösterimlerin bazılarından sonra filmlerin yönetmenleriyle söyleşiler yapılacaktır.
ANKARA FİLMLERİ / VEKAM ÖZEL ÖDÜLÜ
Festivalin 2020 yılından beri VEKAM ile ortaklaşa düzenlediği ve “Ankara Hikâyesini Bekliyor” çağrısıyla başlatılan yarışmanın filmleri de belli oldu. Ankara temalı belgesel ya da kısa filmlerin başvurduğu yarışmada, Musa Ak ile Hasan Basri Özdemir’in yönettiği ve 1968 yılında Ankara’da kurulan Türkiye’nin ilk ve tek kızlar orkestrası Eroğlu Kızlar Orkestrası’nın hikâyesini işleyen Bir Orkestranın İzinde, Burkay Doğan ile Hüseyin Kete’nin yönettiği ve Ankara Kalesi’ndeki mahallelerde süren yaşamı izleyen Burası Son Durak: Ankara’nın Başkenti ile Deniz Zorlu ile Eda Arısoy’un yönettiği ve Ankara’nın Ulus semtinde yer alan Pilavoğlu ve Pirinç Han’daki sanatçı ve zanaatkâr atölyelerini konu alan Çıkıştan Sonra adlı filmler, 30 bin TL destekli VEKAM Ödülü için yarışacak.
ÖDÜLLER
Bu sene Aziz Nesin Emek Ödülü sanatçı Müjdat Gezen’e, Sanat Çınarı Ödülü müzik evreninde “Sihirli Flüt” olarak tanınan Şefika Kutluer’e ve Kitle İletişim Ödülü ise prodüktör Kurtuluş Özyazıcı’ya verilecek. Ankara Film Festivali tarafından iki yıl önce ilk kez verilmeye başlanan Vakıf Özel Ödülü’ne de bu sene Selda Taşkın ve Berkay Ateş layık görüldü. Ödüller, festivalin 7 Kasım’daki açılış gecesinde sahiplerine takdim edilecek.
BİLETLER
Bilet kısmına geldiğimizde ise indirimli (öğrenci, öğretmen ve 65 yaş üstü) gösterimlerin 130 TL ve tam gösterimlerin ise 160 TL olduğu festivalin biletlerine dilerseniz online olarak buradan ya da dilerseniz Büyülü Fener Kızılay Sinemaları’na bizzat giderek temin edebilirsiniz.
FESTİVAL GÖSTERİM PROGRAMI VE DETAYLI BİLGİ
Festival ile ilgili son dakika detaylarını sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Ağız dolusu güldüğünüz, bol bol keyif aldığınız, fotoğraf çektirdiğiniz ve bizimle birlikte sinemaya doyduğunuz bir Ankara Film Festivali süreci geçirmeniz ümidiyle. Yeni etkinlik ve festival yazılarında görüşmek dileğiyle. Eğlenceli Tarafta Kalmayı Unutmayın!
Festival İletişim Bilgileri | Facebook | Twitter | Instagram | Resmi Site