Marek Brzozowski, sergilerinde kullandığı ismi ile Brzozo, 1993’ten beri Bilkent Üniversite’sinde grafik tasarım, illüstrasyon ve tipografi dersleri veriyor. Ülkemizin çeşitli illerinde 1995 yılından itibaren 20 yılda 100’den fazla kişisel ve karma sergiye katıldı. Poster, kurumsal logo tasarımları alanında dünya çapında ödüller aldı. Brzozo, Türkiye’de yaşamanın onun için yeni bir ilham kaynağı olduğunu ifade ediyor. Resimleriyle beraber onu biraz tanıyalım:
1. Marek Brzozowski 1952′de Bydgoszcz Polonya’da doğar. Lisans ve yüksek lisans eğitimini burada alır, Gdansk Polonya Güzel Sanatlar Akademisi’nde okur. 1978 yılından sonra grafik tasarım ve tipografi derslerine girmeye başlar. 1993 yılında Türkiye hakkında hiçbir şey bilmediği halde, arkadaş tavsiyesi ile Ankara’ya gelir ve bir daha ayrılmaz.
2. Brzozo, resim serüveninin başlangıcı olarak, ailesinin evinde bahçe işleriyle uğraşırken, bu monoton ve sıkıcı hayatın, kendisini yeni dünyaları keşfetmeye, okumaya, gözlemlemeye ve çizime teşvik ettiğini belirtiyor.
3. Sanatçının resimlerini, sürrealist veya büyülü gerçekçi olarak nitelemek mümkün olabilir. Her iki akım arasında bariz farklar olmasa da, sürrealizmde bilinçaltını yansıtmak ön plandayken, büyülü gerçekçilikte gündelik yaşamı, olağanın dışında gizemli ögelerle resmetmek söz konusudur. Brzozo da bir röportajında eserlerini büyülü gerçekçi olarak değerlendiriyor.
4. Brzozo, günlük yaşamdan örnekleri hayal üstü öğelerle birleştiriyor. Marquez’in Yüzyıllık Yalnızlık’ını anımsatır şekilde, şehir hayatının içinde panayırlardan figürler, uçan insanlar, kuyruğu apartmanlara uzayan kediler resmediyor.
5. Marek, resim yapma sürecinin sadece basit bir etrafına bakma ve kopyalama olmadığını, kültürel gözlemlerinin, ona bir bataryayı doldurur gibi güç ve ilham sağladığını söylüyor.
6. Resimlerinde Türkiye’deki yaşamının izleri de görülebilir; sadece Ankara ve İstanbul değil, Mersin, Bolu, Nevşehir, Antalya gibi birçok şehri gezdiğinden, buralardaki gözlemleri tuvaline bir kompozisyon olarak yansıyor. Brzozo bu durumu, resimlerindeki bazı evlerin kapısının Safranbolu’dan, pencerelerinin Alaçatı’dan olduğu örneğiyle açıklıyor. Ona göre, yaşamak ve resim yapmak için Ortadoğu bir cennet.
7. Resimlerindeki belirgin süjelerden biri Ay. Çocukluğunun geçtiği zamanlarda, bir Doğu Bloku ülkesi olarak Polonya’da sansürün şiddetine dikkat çeken Marek Brzozowski, Ay’ın kendisi için şiirsel bir özgürlüğü simgelediğini söylüyor. Bu yüzden Ay neredeyse her bir resminde yer alıyor ve olması gerekenin dışında bir yerde konumlandırılıyor.
8. Brzozo eserlerini yaparken, canlı ve yoğun renkleri tercih ediyor, bu onun resimlerini birçok açıdan daha göz alıcı ve şenlikli kılıyor. Sanatçı, istediği tonu elde edene kadar birçok rengi birbirine karıştırdığını, paletindeki renkler ona heyecan vermediği zaman resme başlamadığını söylüyor.
9. Brozozo, aynı zamanda serbest tasarımcı, illüstratör ve sanat yönetmeni olarak çalışıyor. Bu yönü, resimlerine de açık bir şekilde yansıyor.
10. Onun cümleleriyle bitirelim: “Amacım, beni kuşatan dünyada var olmayan olaylar, hayali yöreler ve keşfedilmemiş karakterleri yarı sürrealist bakışla göstermektir.”
Yazar: Râsih Aslantürk
Yararlanılan Kaynaklar:
Marek Brzozowski: Graphically speaking
Interview: Marek Brzozowski (Designer, Painter) -1
Interview: Marek Brzozowski (Designer, Painter)-2