Menu Kapat
Kapat
Ara
Close this search box.

Kent Mimarisinde Çevreci Hassasiyetler: Ankara’nın ‘Yeşil’ Binaları

XPzone Infinia
Okuma Modu

Gündelik hayatımızda devamlı karşımıza çıkan bir kavram ‘çevreci’. Hemen hemen her şeyin çevreci olma ve olmama durumu var. Çikolata ambalajından mahalle ölçeğine kadar her durum için tartışılan bu kavram sürdürülebilirlik ile beraber anılıyor. Aslında özü dünyayı bulduğun gibi ya da daha iyi bir şekilde bırak prensibine dayalı olan sürdürülebilirlik özellikle tüketim meraklısı olduğumuz bu yüzyılda bizi kendimize getirmeye çalışan bir uyarı işareti gibi.

Dünyanın doğal döngüsüne ve doğal çevreye verilen zararın çoğu yapılı çevreden yani binalardan kaynaklanıyor. Bu zararın önüne geçmek için bina ve kent ölçeğinde yapılan tasarımlarda bu kavramlar birlikte anılıyor. Binaların inşasında kaynak kullanımından başlayıp binanın kullanım ömrünün bitmesinin ardından ortaya çıkan atıklar ve kirliliğe kadar olan süreci inceleyen ve daha verimli hale getirmeye çalışan bir anlayışa sahip sürdürülebilirlik.  Bu süreçte daha az doğal kaynak kullanımı ve enerji tüketimi hedeflenirken, yapıların bulunduğu yere en az müdahale etmesine çalışılıyor ve kullanıcıların da bilinçlenerek bu anlayışı benimsemesi amaçlanıyor.

Bu tür yapılar ve uygulamalar gittikçe çoğalıyor. Çevreye zarar vermek yerine enerji üreten ve doğal dengelere katkı sağlayacak yapıları yapmanın da mümkün olduğunu bize gösteren hatta göstermekle kalmayıp bize bunların nasıl yaptığını öğreten yapılar Ankara’da mevcut. İşte bunlardan birkaçı:

Yenilenebilir Enerji Müdürlüğü | Enerji Verimliliği Eğitim Tesisi

Kaynak: Selin Mutdoğan

Eskişehir yolu üzerinde bulunan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde bulunan Örnek Bina özellikle enerji verimliliği konusundaki uygulamalarıyla dikkat çekiyor. İnşa edildiğinde Ankara’da ki tek örnek olan binada, yapılarda kullanılacak farklı cam çeşitlerinden ısı tutucu duvarlara kadar birçok farklı uygulamayı görmek ve verimliliğini test etmek mümkün.
Adres: Eskişehir Yolu 7. Km No: 166 | Tel: 2955220

Eser Holding Yeşil Bina

Eser Holding’in merkez binası olarak kullanılan Eser Yeşil Bina Türkiye’de inşa edilen ilk LEED Platin sahibi yapı. LEED sertifika sistemi yukarıda bahsedilen uygulama ve sistemlerin çevresine daha az zarar verecek şekilde gerçekleşmesini sağlayan çevreci değerlendirme sistemlerinden sadece biri. Bu sertifika ile binanın tasarım ve yapım aşamalarında hedeflenen kriterler; yüksek performanslı, yenilenebilir ve sürdürülebilir sistemlerin kullanılması, bu sistemlerin maksimum enerji verimliliği sağlayacak şekilde işletilmesi ve yenilenebilir enerjinin kullanılmasıdır. 2011 yılında sertifika almaya hak kazanan yapı içinde barındırdığı sistemleri tanıtmak amaçlı gruplara seminerler düzenlemektedir.

Kaynak: Selin Mutdoğan, Semih Öncül

Adres: Turan Güneş Bulvarı Cezayir Cad. 718. Sk. No: 14 | Tel: 4080000

Türkiye Müteahhitler Birliği Binası

Türk Müteahhitler Birliği yeni Genel Merkez Binası; tıpkı Eser holding gibi LEED Platin sertifikasına sahip bir yapı. Binanın yapım sürecinde Türk inşaat sektörünü öne çıkarıcı, yerel malzeme ve sistemlere odaklanılmış, sonrasında uygulamaların özgünlüğü ve binanın verimliliğinin üst düzeyde olması nedeniyle 2014 yılında sertifika almayı hak kazanmış. Bu binada da yapıda kullanılan bütün sistemlerin tanıtıldığı ve birebir uygulamaları görebileceğiniz şekilde kurgulanan seminerler düzenlemektedir.

Adres: Birlik Mahallesi, Doğukent Bulvarı 447. Sokak No:4 Çankaya |Tel: 4408122

Kaynak: Selin Mutdoğan

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de özellikle Ankara’da çevreci binalar gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle yeşil bina sertifika sistemlerinin ne kadar ‘sürdürülebilir’ olduğunun tartışıldığı bu günlerde bu 3 binanın hem konuya yaklaşımları, hem kullanıma başladığı günden beri özellikle enerji verimliliği konusunda başarıları hem de gelen herkese yapıları büyük bir özveri ile anlatıp bu bilincin artmasını sağlamaları gerçekten takdir edilmesi gereken bir konu.

Küçük bir hatırlatma bu binaları gezmek için mutlaka önceden randevu almanız gerekiyor.

Paylaş:

İlginizi Çekebilir