Kimileri bu şehre parça parça baktığında ”Tüm bu farklı mimari, bu dik yokuşlar ve büyük caddeler, bu birbiriyle alakasız insanlar nasıl bir araya gelecek, nasıl bir bütün oluşturacak?” diye düşünür. Ne var ki o birbirinden tümüyle bağımsız mimarinin, şehrin manzarasının izlenebileceği bir yerden bakıldığında muazzam bir bütün oluşturduğu görülür. O dik yokuşların çıktığı ana caddeler; aslında tüm sokakların cümbüşlü bir varış noktasıdır. Haliyle birbiriyle alakasız insanlar, bir araya geldiğinde çok şaşırtabilir sizi; ya da içlerine alır ve Ankara, farklılıklardan yaratılan uyumunu, kültür-sanat anlayışıyla belki de en nitelikli gösteren şehirlerden biridir.
Üst paragrafta bahsedilen her şey; teknik açıdan müzikle alakası dahi olmayan insanlara bile bir ”Senfoni Orkestrası” tanımını anlatmaya yetebilir fakat çoğu zaman ne kadar anlatırsak anlatalım deneyimlemeden hissedemeyeceğiniz şeyler vardır. İşte tam da bu noktada, bu şehirde, bu şehrin müzisyenlerinin tam da içinde bulunduğumuz zamanlarda bizleri çok heyecanlandıran bir oluşumunu anlatacağız: Agora Gençlik Orkestrası
Agora Gençlik Orkestrası tamamı Ankara, Hacettepe, Gazi, Başkent ve Bilkent üniversitelerinden eğitim gören/görmüş insanların bir araya geldiği, bünyesinde 60 müzisyeni barındıran (ileride ekiplerinin daha da büyüyeceklerini belirtelim), kendi deyimleriyle ”İstemeye cüret eden, hedefleri olan, kendine güvenen ve uçurtmaların rüzgar kuvvetiyle değil; rüzgar kuvvetine karşı yükselebildiğini kavrayan” yeni ve mükemmel bir oluşum.
Yakınlarda O Ses Türkiye final bölümünde sahne almış orkestranın”senfoni” doğasının da gereğince amaçları, hayli yaratıcı ve yenilikçi olduklarını gösteriyor. Öyle ki; yapmak istedikleri her şey müziği ve müziği seven herkesi kapsayıcı nitelikte. Projeleri üç ana başlık altında şekillenen orkestranın ilk hedefi – ve bizce çoktan başarmış oldukları – evrensel düzeyde insanlık tarihine mal olmuş klasik eserleri repertuvarına almak. Mozart’ın piyano konçertosundan, yerli bestecimiz Ulvi Cemal Erkin’in Köçekçe’sine kadar. Ayrıca ülkemizde yaşayan genç solistlerle ve bestecilerle de beraber çalışmak hatta bestecilerden gelen eserlere konserlerinde yer vermek, kayıt almak istemeleri bizler için oldukça heyecan verici.
Repertuvarlarında sadece klasik eserler yok elbette. Orkestra ikinci bir amaç için dizi ve film müziklerini hedef gösterirken; aslında kameranın baktığı karedeki sanatsallığın hayranlık uyandıran estetiği haricinde, o karedeki müziğin de o kareye hayran edebileceğini ve hatta direk o müziğin hayranlık uyandıracağından bahsediyorlar. Bu anlamda istekleri; bünyesindeki polifonik (çok sesli) korolarıyla beraber Türk sinemasına hizmet etmek diyebiliriz. Şu anda repertuvarlarında olan The Godfather, Cinema Paradiso, Once Upon a Time America, La Vita è Bella ve Amarcord gibi yapımların müziklerini eminiz sizler de mırıldanmaya başladınız bile… Aynı zamanda ileride repertuvarlarına ekleyecekleri John Williams, Hans Zimmer, James Horner, Howard Shore ve Brian Tyler gibi ünlü film bestecilerinden de eserler göreceğiz. Sinema ve dizilerin farklı farklı coğrafyalardaki insanlarda aynı etkiyi bırakan 2010’lar hali elbette ki içinden bulunduğumuz iletişim çağının bir getirisi fakat Agora gençleri aynı etkinin müzikte de olduğunu hatırlatıyor ve üçüncü amaçlarının, Türkiye’de henüz yapılmamış, orkestranın merkezindeki bir DJ ile ”senfo-elektronik” bir çalışma yapmak istediklerini dile getiriyorlar.
Agora Gençlik Orkestrası 13 Mart 2018 , 20.00’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde bizlerle olacak. Biletlerinizi almayı, uyumun büyüsüne sahip çıkmayı unutmayın diye ekliyor ve onların ağzından bitiriyoruz yazıyı:
”…müzik tıpkı bir nabız gibi, sanatsal bütünlüğün can damarını oluşturuyor ve hayatın ritmini estetik bir biçimde ele alıyor. Biz de tam bu noktada söyleyecek sözümüz ve katkımız olabileceğine inandık. Bir araya gelerek; asıl önemli olan şeyin öncelikle yola çıkmak ve insanca sıçrayabilmek olduğuna inanıyoruz. ”
Biletler için: https://www.biletinial.com/muzik/agora-genclik-senfoni-orkestrasi
Takipte kalmak için:
Instagram / Facebook / Youtube
Yapmış oldukları, olacakları işlerden ötürü Agora Gençlik Orkestrası tüm üyelerine teşekkürleri bir borç biliriz.
Yazarlar: Güneş K. , Işıl Selen ÇİÇEK