Pusu'laYaşam

Şehrin Diğer Ucu: Çayyolu’nda Yaşam

Ankara’da uzun yıllar önce yaşamış olanlara bugünlerde Ümitköy, Çayyolu derseniz tepkileri muhtemelen “Oralar eskiden hep dutluktu…” olur. Bugün ise Çayyolu kendi içinde yaşamın oldukça kolay olduğu, Kızılay’a ya da şehrin diğer yerlerine gitmeden her işini halledebileceğin, nezih ve huzurlu mahalleleriyle sakinleri için bir cennet ve “kurtarılmış bölge” durumunda! Evet Çayyolu şehir merkezine kilometre olarak biraz uzak ancak sağladığı imkanlarla sakinlerine eksiklik yaşatmıyor.

Çayyolu, Kızılay’a yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta. Yapımı uzun yıllar süren Koru metrosu 2014 yılında hizmete açıldı. Çayyolu sakinlerinin metroya kavuşmasıyla beraber, 163 de tarih oldu. 163, Konutkent’ten başlayarak Kızılay üzerinden Ulus’a kadar giden bir otobüs hattıydı ve bir nesil için efsaneydi! Ben o dönemleri yakalayamamış olsam da, o zamanlarda iki katlı 163’e binmek Çayyolu çocukları için en büyük heyecanlardan biriymiş. 163 son yıllarında iki katlı otobüslerle hizmet vermiyordu ancak sık sık arızalanan ve fazlasıyla gürültülü araçlarıyla oldukça nostaljik yolculuklar yaşatıyordu! Buz gibi Ankara sabahlarında ya da Kızılay dönüşlerinde 163’ü o kadar uzun süre beklediğimiz olurdu ki, kimi taraftar takımının şampiyonluğunu bu kadar beklememiştir!

Bir zamanlar 163.

Semtteki lezzet durakları, Ankara’nın mekanlarla özdeşleşmiş lezzetlerini ve vazgeçemediğimiz kült mekanlarını aratmayacak cinsten! Kahvaltı için mis gibi çıtır Ankara simidiyle yıllardır çoğunluğun gözdesi olmuş, hafta sonları yer bulmanın fazlasıyla zor olduğu, Ümitköy ve Konutkent’teki 2 şubesiyle Simitçii! Lahmacunuyla dillere destan Düveroğlu, akşam yemeklerinin vazgeçilmez adreslerinden. Ankara’da sayısı gün geçtikçe artan kahveciler, Çayyolu’nda da oldukça yaygın. Kraz, Eagles, Coffee Craft Town, Lavinnia derken semtin dört bir yanı kahveci dolu! En taze ve en lezzetli cheesecakeler için Turta Home Cafe, Ankara’nın her yanından insanları Ümitköy’e getirtiyor. Sim Dondurmaları’nın Çayyolu’nda iki şubesi var ve özellikle yaz akşamlarında önünde uzun kuyruklar oluyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi, uzun süredir hem Ankara Devlet Tiyatroları’nın hem de özel tiyatroların oyunlarına ev sahipliği yapıyor. Metronun son durağı olan Koru’ya yakınlığı da, genelde uzun süreli oyunlar sahnelenen Cüneyt Gökçer’den akşamları dönüşü kolaylaştırıyor.

Gorsel tripadvisor’dan alinmistir.

Açık havada spor yapmak en sağlıklı aktivitelerden biri. Uzun süren kış aylarında, Ankara’da açık havada spor yapmak pek mümkün olmuyor zira genel olarak ayaz hakim oluyor. Ancak Çayyolu’nda yaşayanlar için bu bir engel değil. Özellikle Park Caddesi’nin karşısındaki yürüyüş parkurunda sabah erken saatlerde ve akşam gün batımından sonra yürüyüş ve koşu trafiği oluyor!

Çayyolu’nun çarşı kavramı Çayyolu köyünde hayat buluyor. Ümitköy ve Çayyolu arasında konumlanmış bu alanda, terzi, kırtasiye, züccaciye, teknik servisler vb. tüm işlerinizi halledebileceğiniz yerler var. Çayyolu’ndaki büyük pazar alanında cumartesi günleri pazar kuruluyor. Aynı alanda salı günleri sosyete pazarı, pazar günleri organik pazar ve her ayın üçüncü pazarı antika pazarı kuruluyor.

Çayyolu, Kızılay’a uzak ama sakinlerinin oralara gerek duymadığı, kendi içinde yaşamın oldukça kolay ve keyifli olduğu bir semt. Yüksek yüksek binaların olduğu sitelerle dolu olsa da, hala yeşil kalmayı başarabilmiş bahçelerin arasında yapılan sakin yürüyüşleri Çayyolu sakinleri hiçbir şeye değişmez!

Eliçe Kılıç
Çok gezerken çok okuyanlardan.

    Bir Cevap Yazın