Bundan 22 yıl önce Ankara’dan bir otobüs, seçkisindeki filmleri insanlara ulaştırmak için yola çıktı ve uğradığı her durakta sinema salonları açıldı, büyülü filmler yansıtıldı perdeye. Geçtiği duraktaki insanlar her sonbahar otobüsün yolunu gözler oldu.
Bu otobüs, sinemanın seçkin örneklerini Türkiye’nin değişik kentlerindeki sinemaseverlere sunan ve Türk sinemasını dünyaya tanıtan bir festival otobüsüydü. Gerçek adıyla ise Gezici Festival idi! Ama sadece gösterimlerden oluşmuyordu. Atölyeler, söyleşiler, film çekimleri derken festival sürekli büyüyerek bugünlere kadar ulaştı.
Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, Türkiye’den yeni filmler, özel gösterimler, kısa filmler ve dünya sinemasının ses getiren filmleri ile 21 yıldır farklı kentlere konuk oluyor. Festivalin çıkış noktası ise 14. festival dışında hep Ankara oldu. Bu yıl 25 Kasım – 7 Aralık tarihleri arasında 22. kez düzenlenecek olan festivalin ilk ayağı yine Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşecek. Bu senenin bölümleri ise “Dünya Sineması”, “Türkiye 2016”, “Sinemanın Altın Çağı”, “Sükut Altındır: Buster Keaton”, “Osmanlı’dan Manzaralar II”, “Kiarostani: Yarım Kalan Sözler”, “Barışa Giden Yollar”, “Yeşilçam’dan Youtube’a Erkeklik Halleri: Zeyno Pekünlü” ve her sene olduğu gibi ücretsiz olan “Çocuk Filmleri: ÇEKYA” ile “Kısa İyidir”. Dilerseniz Lavarla ailesi olarak bu yazıda seçtiğimiz bölümlere yakından bir göz atalım. Not için ajandalar hazır dimi?
– Dünya Sineması –
“Dünya Sineması” bölümünde, uluslararası yankı bulan filmlerin, Gezici Festival kentlerindeki “ilk” gösterimleri ile izleyicisinin karşısına çıkacak.
Toni Erdmann
Yapım: 2016 – Almanya, Avusturya – Tür: Dram
Yönetmen – Senaryo: Maren Ade
Oyuncular: Lucy Russell, Ingrid Bisu, Hadewych Minis, Sandra Hüller
2016 Fipresci Ödülü sahibi ve Almanya’nın Oscar adayı olan Toni Erdmann, yaşlı bir müzik öğretmenin büyük bir şirkette çalışan işkolik kızı ile yakınlaşmak ve onu değiştirmek için gösterdiği çabaları anlatıyor.
Gösterim: 25 ve 29 Kasım – 21:00 / ÇSM
Paterson
Yapım: 2016 – ABD – Tür: Dram
Yönetmen – Senaryo: Jim Jarmusch – Yapımcı: Joshua Astrachan, Carter Logan
Oyuncular: Golshifteh Farahani, Adam Driver, Kara Hayward
Usta yönetmen, Cannes’da Altın Palmiye için yarışan son yapıtı Paterson’da amatör şair olan sıradan bir kahramana odaklanıyor.
Gösterim: 27 Kasım – 21:00 ve 1 Aralık – 14:00 / ÇSM
Hayvanat / Zoologiya
Yapım: 2016 – Almanya, Fransa, Rusya – Tür: Dram
Yönetmen – Senaryo: Ivan Tverdovsky
Oyuncular: Masha Tokareva, Aleksandr Gorchilin, Yuriy Vnukov, Anna Astashkina
Türkiye’deki ilk gösterimini festival kapsamında yapacak olan, pek çok uluslararası festivalden ödülle dönen yönetmenin son filmi Hayvanat, “öteki” olmanın orta yaşlı bir kadına neler hissettirdiklerini ele alıyor.
Gösterim: 25 ve 29 Kasım – 16:45 / ÇSM
– Sinemanın Altın Çağı –
Önceki yıllarda olduğu gibi usta sanatçıların seçtikleri filmleri sinemaseverlerle buluşturan Festival, bu yıl Reha Erdem’in seçtikleriyle sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Erdem’in 1940-1960’lı yıllardan oluşan seçkisinde beş klasik yer alıyor.
Tehlikeli Fısıltı / Children’s Hour
Yapım: 1961 – ABD – Tür: Dram
Yönetmen ve Yapımcı: William Wyler – Senaryo: Lillian Hellman
Oyuncular: Audrey Hepburn, Shirley MacLaine, James Garner
Toplumsal baskılar, sosyal linç gibi kavramların irdelendiği film aynı zamanda queer sinemanın ilk örneklerinden sayılıyor.
Gösterim: 26 Kasım – 12:00 ve 29 Kasım – 14:00 / ÇSM
Sessizlik / The Silence
Yapım: 1963 – İsveç – Tür: Dram
Yönetmen – Senaryo: Ingmar Bergman – Yapımcı: Allan Ekelund
Oyuncular: Ingrid Thulin, Gunnel Lindblom, Jörgen Lindström
Sinema tarihinde insanlar arası iletişimsizlik üzerine çekilmiş en nitelikli ve değerli filmlerinden biri olarak tanınan yapımda ünlü yönetmen Ingmar Bergman, kardeşler arası ilişkiye odaklanıyor.
Gösterim: 27 Kasım – 12:00 / ÇSM
Ox-Bow Olayı / The Ox-Bow Incident
Yapım: 1943 – ABD – Tür: Dram, Suç, Western
Yönetmen: William Wellman – Senaryo – Yapımcı: Lamar Trotti, Walter Van Tilburg
Oyuncular: Anthony Quinn, Henry Fonda, Dana Andrews, Mary Beth Hughes
İdam cezası, adalet ve vicdan ekseninde dönen konusuyla günümüzün tartışmalarına gönderme yapan film, Western tutkunlarının not alması gereken yapıtlardan biri.
Gösterim: 25 Kasım – 14:00 / 26 Kasım – 16:45 / ÇSM
Yankesici / Pickpocket
Yapım: 1959 – Fransa – Tür: Dram, Suç
Yönetmen – Senaryo: Robert Bresson – Yapımcı: Agnes Delahaie
Oyuncular: Marika Green, Martin Lasalle, Jean Pelegri
İlhamını Dostoyevski’den alan en başarılı filmler arasında yer alan film insanın iç dünyasının işlendiği, yalnızlık duygusu ile birlikte ahlaki sorgulanışın filmidir.
Gösterim: 28 ve 30 Kasım – 16:45 / ÇSM
https://www.youtube.com/watch?v=2UYA6PEu3YM
Stromboli
Yapım: 1950 – İtalya, ABD – Tür: Dram
Yönetmen – Senaryo – Yapımcı: Roberto Rossellini
Oyuncular: Ingrid Bergman, Renzo Cesana, Mario Vitale, Mario Sponzo
Film, yeni gerçekçi bakış açısı ile savaş sonrası kederi anlatan bir klasik. Volkan patlaması sonrası Stromboli Adası’nın boşaltılma anını yansıtmasıyla belgesel niteliği de taşıyor.
Gösterim: 28 Kasım – 14:00 / ÇSM
https://www.youtube.com/watch?v=bOQX4WJFq5U
– Sükut Altındır: Buster Keaton –
ABD Büyükelçiliği’nin katkılarıyla bu yıl gerçekleştirecek özel bölüm ise canlı müzik eşliğinde gösterilecek, yeni restore edilmiş Buster Keaton’ın 4 kısa filminden oluşuyor. Sessiz sinemanın en büyük üç isminden biri olan Keaton, bugün sinema tarihinin dehaları arasında anılıyor. One Week/Bir Hafta (1920), The Goat/Günah Keçisi (1921), The Playhouse/Tiyatro Salonu (1921), Cops/Aynasızlar (1922). Filmlere piyano ile eşlik edilecek.
Gösterim: 28 Kasım – 21:00 / ÇSM
– Osmanlı’dan Manzaralar II –
Hollanda Büyükelçiliği’nin katkıları ve EYE Film Enstitüsü işbirliğiyle festivalin 20. yılında gerçekleştirilen “Osmanlı’dan Manzaralar’ın” devamı niteliğindeki bölümde, Osmanlı topraklarını ziyaret eden yabancılar tarafından 1918-1926 yılları arasında çekilmiş filmler, Çanakkale Savaşı’ndan, İstanbul sokaklarında gördükleri kamerayı selamlayan Osmanlı kadınlarına varıncaya kadar, görünmeyen Osmanlı’yı beyazperdeye yansıtacak.
Gösterim: 26 Kasım – 18:30 / ÇSM
– Abbas Kiarostami: Yarım Kalan Sözler –
Gezici Festival, 4 Temmuz’da hayata gözlerini yuman dünyaca ünlü İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı Abbas Kiarostami‘yi özel bir bölümle anacak. Bu özel gösterimde izleyiciyle buluşacak olan ABBAS KIAROSTAMI İLE 76 DAKİKA VE 15 SANİYE filmi, Kiarostami’nin çalışma ortağı ve yakın arkadaşı, görüntü yönetmeni Seyfullah Samadian imzalı. On yılı aşkın bir süre boyunca, dostu Kiarostami’nin farklı evrelerini filme alan Samadian, Kiarostami’nin ölümünün ardından bu arşivin içinden 76 dakikalık büyüleyici bir özet çıkarmış. Film, ücretsiz olarak izleyiciyle buluşacak.
Gösterim: 29 Kasım – 15:30 ve 30 Kasım – 18:00 / Alman Kültür Merkezi
“Çocuk Filmleri: ÇEKYA” , “Kısa İyidir” ve “Barışa Giden Yollar” bölümlerinin tanıtım videolarına ise, konu başlıklarına tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Her sene olduğu gibi bu sene de 22. Gezici Festival seçkisi dopdolu. “Dünya Sineması” bölümünden bol ödüllü Yarden, Mısır’ın Oscar adayı Clash, değişik bir tat Seul İstasyonu ve fazlası sizleri bekliyor olacak. Bütün detaylara ve programa buradan ulaşabilirsiniz.
Biletler Biletix, Dost Kitabevi ve ÇSM gişelerinden satışta.
Bilet Fiyatları: Öğrenci – 8 TL ~ Tam – 10 TL ~ Hafta İçi 12:00 Seansları – 5 TL
Online Bilet Satış
Çağdaş Sanatlar Merkezi: John Kennedy Caddesi No:4 – 425 17 51
Alman Kültür Merkezi: Atatürk Bulvarı No:131 – 471 41 41
Gelin ilklerimizin bol olacağı keyifli bir festival geçirelim. Yeni etkinliklerde görüşmek dileğiyle. Eğlenceli Tarafta Kalmayı Unutmayın !