NEREDE KALMIŞTIK?
Tam 6 ay. Dile kolay yarım yıl geçti. Evet şubattan veri elimizde olmayan sebeplerden ötürü siz güzel insanlarla görüşemiyoruz. Malum şuan yine güzel Ankara’mızın durumu ortada. Ama her şeye rağmen ufak da olsa minik kıvılcımların başlaması bizleri ileriye daha güzel bakabilmek adına bir parça da olsa umutlandırıyor. İşte bu minik kıvılcımlardan bir tanesinin adı Ankara Uluslararası Film Festivali.
Ankara’yı sinemayla buluşturmak ve Türk Sineması’nın geleceğini şekillendirecek yeni isimleri keşfetmek amacıyla Mahmut Tali İzgören ve Aziz Nesin öncülüğündeki Bilim ve Sanat, Bilar AŞ ve Mülkiyeliler Birliği ortaklığında 1988 yılında Ankara Film Şenliği adıyla maceraya başlayan ve bu yıl 31. yaşını kutlayacak olan Ankara Uluslararası Film Festivali, 3 – 11 Eylül 2020 tarihleri arasında yeniden Ankaralı sinemaseverlerle buluşacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Dünya Kitle İletişim Vakfı tarafından düzenlenen ve ilkbaharın habercisiyken bu yıl yeni sezonun habercisine dönüşen festivalin gösterimleri yine Büyülü Fener Kızılay Sinemaları’nda gerçekleşecek ve 8 gün boyunca seçkisindeki filmlerle Ankaralıları sinemaya doyuracak.
Uluslararası ünlü konukları, sinemaya uzun yıllar emek vermiş deneyimli sanatçıları, gelecek vaat eden genç yetenekleri, bilge akademisyenleri, tutkulu sinefilleri, meraklı gönüllüleri ve koca bir şehrin sakinlerini sinemanın düşsel dilinde buluşturup her yıl yepyeni yolculuklar vaat eden Ankara Uluslararası Film Festivali, bu yıl da dünyanın ve Türkiye’nin dört bir köşesinden 56 yapımı Ankaralı sinemaseverlerle buluşturacak.
Peki düzenlenmeye başladığı ilk yıllardaki zorluklardan ötürü Mahmut Tali Öngören’in “Çöldeki Lale” olarak tanımladığı ve Lavarlaolarak bizim de bu sene yine medya sponsoru olduğumuz Ankara Uluslararası Film Festivali’nde sinemaseverleri neler bekliyor olacak?
Dilerseniz ilk başta biz sinemaseverlerin kafasını en çok karıştıran soruya cevapla başlayalım.
Güven İçinde Film Seyretmek Mümkün Mü?
Festival bu sene, aylardır dünyayı kasıp kavuran, yaşamlarımızı minimalize eden Covid-19 pandemisinin engel olduğu bir aradalığın, kültürel paylaşımın ve hayatın sürmesinin mümkünlüğünü yaratmaya çalışıyor.
Ankara Uluslararası Film Festivali, seyircisine güvenli izleme alanları ve deneyimi yaratabilmek için festival hazırlık aşaması boyunca uzmanlar eşliğinde çalışmalarını gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam ediyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol’un bilimsel danışmanlığında ve vakıf yönetim kurulu üyesi psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Selçuk Candansayar’ın eşliğinde T.C. Sağlık Bakanlığı’nın önlemlerini gözeten bir düzenleme hazırlayan festival, fiziksel mesafenin korunabildiği, güvenli ve etkili hijyen ve dezenfekte işlemlerinin sağlandığı bir ortam için gerekli düzenlemeleri belirledi. Bu bağlamda şu değerlendirme sonuçlarına varıldı.
- Filmlerin gösterileceği Kızılay Büyülü Fener Sineması, müstakil bir bina ve havalandırma sistemi, dışardan temiz hava dolaşımı sağlıyor.
- Binanın giriş ve çıkış için ayrı kapıları var.
- Temassız ateş ölçer ile ateşleri ölçülerek binaya alınacak seyirciler için girişte temassız el hijyeni ve maske sağlanacak.
- Filmlerin gösterileceği iki salon, doğrudan dışarıya açılan kapılarıyla temiz hava dolaşımına sahip.
- T.C. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği %60 kapasite festivalde %50’ye indirildi.
- Seyircilerin oturacağı koltuklarda tek kullanımlık bariyer örtüler kullanılacak.
- Filmlerde ara verilmeyecek ve seans aralarında salonlar 1 saat ek havalandırma ve dezenfeksiyona tabi tutulacak.
Dünya Sineması
Malum sebeplerden ötürü elbette ki sinema sektörü de fazlasıyla nasibini aldı. Bu sebepten ötürü sinema açısından kısır diyebileceğimiz yılda festivalin her sene en çok merakla beklenen bölümü Dünya Sineması, belki de festival tarihinin en sakin yılını geçirecek. Bu sene bölüm dünyanın önemli festivallerinden her sene özenle seçilen Festivallerden, Macaristan, Polonya, Çekya ve Slovakya’dan filmlerin bir araya geldiği Vişegrad Dörtlüsü ve ünlü yönetmenlerin anılacağı Anısına isimli 3 alt bölümden oluşacak ve 6 tanesi ilk gösterim olmak üzere Ankaralı sinemaseverleri 12 yapımla karşılayacak.
Yarışmalar
Festival amaçlarından en önemlisini yerine getirmek için her sene birbirinden iddialı yapımların yarıştığı heyecan dolu bölüm bu sene de 4 ana kategoriden oluşacak ve toplamda Türk Sineması’na 120.000 TL’lik destek verecek.
#Ulusal Uzun
Ön elemeyi geçen 9 yapım bu sene jüri başkanlığını ödüllü usta yönetmen Yeşim Ustaoğlu yapacağı heyet tarafından değerlendirilecek. En İyi Filmin 50.000 TL ve En İyi İlk Filmin 10.000 TL ödül alacağı kategoride Aşk, Büyü, Vs, Kovan, Topal Şükran’ın Maceraları gibi yılın başarılı yapımları yarışacak.
#Ulusal Belgesel
98 başvuru arasından ön elemeyi geçen 11 filmin yarışacağı Ulusal Belgesel kategorisinde gösterimler Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda Salon 2’de gerçekleşecek ve yarışmada birinciye 20.000 TL ödül verilecek.
#Ulusal Kısa
Ulusal Kısa kategorisinde ise 258 başvuru arasından ön elemeyi geçen 14 film ödüller için kıyasıya yarışacak ve gösterimler yine Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda Salon 2’de gerçekleşecek. Yarışmanın biricinsi 10.000 TL ödülün sahibi olacak.
#Proje Geliştirme Desteği
Türkiye Sineması’nın yeni yaratıcılarına (1. ya da 2. Filmini çekecek yönetmenlere) cesaret vermek amacıyla festival kapsamında 2017 senesinde ilk kez düzenlenen ve şimdiye kadar Kumbara, Sen Ben Lenin, Cemal, Kayıp, Karanlıkta Islık Çalanlar olmak üzere toplamda 5 filme destek veren bölüme bu sene 71 proje başvurdu ve ön elemeyi geçen 10 proje 30.000 TL‘lik büyük ödül için yarışacak.
Kısaca İnsan Hakları
Festival komitesi bu sene AB Türkiye Delegasyonu birlikte ortaklaşa çalışıp festivale yeni bir bölüm dahil etti. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun “Kameralar insan hakları için çalışsın” çağrısıyla düzenlediği ve 9. yaşını geride bıraktığı Avrupa Birliği İnsan Hakları Kısa Film Yarışması’nın finaline kalan 10 film, Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında Ankaralı sinemaseverlerle buluşuyor.
İlk Gösterimler
Her sene Ankaralılara ilkler yaşatan festival bu sene de geleneğini sürdürmeye devam edecek. Almanya’dan, Hollada’dan, Fransa’dan, İspanya’dan, İtalya’dan ve Yunanistan’dan 6 film Ankara’da ilk gösterimlerini yapacaklar. Yella, Barbara, Phoenix ve Transit filmleriyle tanıdığımız ödüllü Alman yönetmen Christian Petzold’un 70. Berlinale’de dünya prömiyerini yaptığı ve Fipresci ile En İyi Kadın Oyuncu ödülleriyle döndüğü son yapımı Undine, Michael Haneke’nin La Pianiste’i ile karşılaştırılan 2019’un başarılı yapımlarından The Audition, Ulrike Ottinger’in dünya prömiyerini 70. Berlin Uluslararası Film Festivali’nde yaptığı otobiyografik belgeseli Paris Caligrammes, Gasman, Rüzgar Eken ve Bunuel filmleri Ankaralı sinemaseverlerle ilk kez buluşacak.
Anısına
Ayrıca festival bu sene doğumlarının 100. yılında İtalyan yönetmen Federico Fellini ve Fransız yönetmen Eric Rohmer’i iki filmiyle anacak. 1920 yılında doğmuş iki usta yönetmenin Aylaklar ve Claire’in Dizi filmleri Ankaralı seyirciyle buluşacak.
Ödüller
Bu sene Aziz Nesin Emek Ödülü Şerif Sezer’e, Sanat Çınarı Ödülü Tamer Levent’e ve Kitle İletişim Ödülü ise Başka Sinema’ya verilecek. Ödüller, festivalin 3 Eylül’de CerModern’de gerçekleşecek olan açılış gecesinde sahiplerine takdim edilecek.
Bilet ve Festival Programı
Bilet kısmına geldiğimizde belgesel, kısalar, indirimli gösterimlerin 18 TL ve tam gösterimlerin ise 22 TL olduğu festivalin biletlerine dilerseniz online olarak buradan ya da dilerseniz Büyülü Fener Kızılay Sinemaları’na bizzat giderek temin edebilirsiniz. Ankara için yılın ve yeni sezonun ilk festivalinde siz de yerinizi almak için daha ne bekliyorsunuz? Festivalle ilgili daha fazlasına ve detaylı tüm programa buradan ulaşabilirsiniz.
Ağız dolusu güldüğünüz, bol bol keyif aldığınız, fotoğraf çektirdiğiniz ve bizimle birlikte sinemaya doyduğunuz bir festival süreci geçirmeniz ümidiyle. Yeni etkinlik ve festival yazılarında görüşmek dileğiyle. Eğlenceli Tarafta Kalmayı Unutmayın!
Festival İletişim Bilgileri | Facebook | Instagram | Resmi Site