Menu Kapat
Kapat
Ara
Close this search box.

Tarihe Işık Tutan Kampüs: Müzeleriyle ODTÜ

Filmekimi
Okuma Modu

ODTÜ’ye yolu düşmeyenimiz, şöyle bir temiz havasını içine çekmeyenimiz yoktur diye tahmin ediyorum. En azında Eymir gölünde nefes almışlığımız vardır ya da ODTÜ ormanlarında kafamızı dinlemişliğimiz veya Eymir gölünde bisiklet sürüp balık ekmek yemişliğimiz. Peki ya ODTÜ müzeleri? Belki şimdiye dek duymadık belki yolumuz düşmedi ama ODTÜ’de üç adet farklı müze yerleşkesi var. E Ankara’da müze gezmek de çok güzel. O halde buyurun: Müzeleriyle ODTÜ.

1-Arkeoloji Müzesi

ODTÜ’de kurulan ilk müze olan ODTÜ Arkeoloji Müzesi, 1969 yılında kurulmuştur. Müzede Koçumbeli, Yalıncak ve Frig Tümülüsleri olmak üzere üç sergi bulunmaktadır. ODTÜ kampüsü içerisinde bulunan ve tarihi 5000 yıl öncesine dayanan Koçumbeli yerleşimine ait arkeolojik eserler Koçumbeli sergisinde, ODTÜ arazisi içerisindeki Yalıncak sit alanında bulunan eserler Yalıncak sergisinde ve Ankara şehir merkezindeki Frig nekropolü tümülüslerinde bulunan eserler Frig Tümülüsleri serisinde sergilenmektedir. Bu sergilerin yanı sıra, etnografik halk el sanatları örneklerini içeren bir koleksiyon da arkeoloji müzesinde sergilenmektedir.

Ziyaret Gün ve Saatleri: Hafta içi her gün 09:30-12:30, 14:00-17:00
Web Sitesi

2-Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi

ODTÜ Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkiye’nin ilk Toplum ve Bilim Merkezi  olarak 2006 yılında kurulmuştur. Merkeze bağlı olarak çeşitli sergiler ve merkezler faaliyet göstermektedir. Sergi alanında açık hava sergilerinin yanı sıra “Klasik Otomobil Sergisi”, “Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi”, “Uygulamalı Bilim Merkezi” ve “Havacılık ve Uzay Merkezi” bulunmaktadır. Açık hava sergilerini için ziyaret saati olmamakla birlikte kapalı alan sergileri yalnızca belirli gün ve saatlerde ziyarete açıktır.

Açık Hava Sergisi’nde tarım aletleri, jetler, uçaklar ve lokomotif gibi büyük ölçekli eserler sergilenmektedir.

Klasik Otomobil sergisinde, Pontiac, Chevrolet, Mercedes ve Anadol gibi çeşitli marka ve modellerden oluşan klasik otomobiller sergilenmesinin yanı sıra yerli üretim ilk otomobil olma özelliğine sahip Devrim Arabasının Devrim Arabaları filminde kullanılan replikası sergilenmektedir.

Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi’nde Anadolu’nun geçmişten günümüze uzanan bilim ve teknolojik gelişimini yansıtan replika eserler sergilenmektedir. Ayrıca müzede Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerindeki bazı mesleklere ait çalışma mekânlarının canlandırmasını, yakın tarihimizde günlük hayatımızda önemli yer tutan ancak bugün pek fazla kullanılmayan ve yakın tarihimizde büyük yer tutmuş olan önemli simalara ait kişisel eşyaları da görme şansına sahibiz.

Uygulamalı Bilim Merkezi, “Bilime Dokunun” sloganıyla bilimsel konuların anlaşılabilir ve eğlenceli olarak anlatılması amacıyla kurulmuştur. Bu amaca yönelik olarak Uygulamalı Bilim Merkezi’nde okul gruplarına yönelik her ay değişen tematik bilim gösterileri düzenlenmektedir. Bu seanslar okul gruplarına yönelik olduğu için okul gruplarının önceden rezervasyon yaptırması gerektirmektedir. Ayrıca Uygulamalı Bilim Merkezi içerisinde belirli dönemlerde kurulan Gökevi (Planetaryum) sistemi kurulmaktadır.  Planetaryum zamanları ve rezervasyon bilgileri merkezin internet sitesinde dönemsel olarak duyurulmaktadır.

Havacılık ve Uzay Merkezi ise bir simülasyon merkezi olarak gerek gerçek uçak gerek ise gerçeği ile birebir aynı boyuttaki helikopter simülatörleri ile gerçeğe yakın bir uçuş deneyimine olanak sağlamaktadır.

Ziyaret Gün ve Saatleri: Hafta içi her gün 09.00-17.00 ve Cumartesi günleri 10-00-16.00
Web Sitesi

3- Jeoloji Müzesi

Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nün giriş katında yer alan Jeoloji Müzesi, 1995 yılında kurulmuştur. Müzede çeşitli kayaçlar, mineraller, fosiller, değerli taşlar ve tarihi madencilik eserleri sergilenmektedir. Türkiye’nin en eski jeolojik haritalarından biri olan Tchihatceff tarafından 1867 yılında hazırlanan harita da müzede sergilenmektedir. Müzede eskiden bölümün labaratuvarlarında öğrenciler tarafından kullanılmış olan labaratuvar malzemeleri de sergilenmektedir. Bunlara örnek olarak UV-lambası (1940), teodolit (1950), petrografik mikroskop (1963), turmalin maşaları, sismograf ve özgül ağırlık dengesi (1963) ve otomatik nokta sayacı (1968) sayılabilir. Müzede Türkiye’den ve diğer ülkelerden çeşitli endüstriyel bina taşlarının örneklerini gösteren geniş duvar kaplaması da bulunmaktadır.

Ziyaret Gün ve Saatleri: Hafta içi her gün 09.00-17.00
Web Sitesi

Adres: Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Üniversiteler Mahallesi, Dumlupınar Bulvarı, No:1, Çankaya

Not: Müzelerin hepsi ODTÜ kampüs arazisi içerisindedir ve ziyaret ücretsizdir.


Yazar: Ülkü Baturoğlu

Artnova

Paylaş:

İlginizi Çekebilir