Woodlife Sweden in Turkey, ahşap mimari üzerinden sürdürülebilir kalkınma ve iklimsel etkinin azaltılması konusunda farkındalık yaratmak amacıyla; şehir planlama, mimarlık ve tasarım disiplinlerinden profesyonelleri bir araya getiren bir platform. Equal Spaces projesinin de bir parçası.
Woodlife Sweden in Turkey etkinliklerinin ilki 19 Ekim–30 Kasım tarihleri arasında ziyarete açılacak olan, Müze Gazhane’deki Woodlife Sweden sergisi. Sergi; İsveç Enstitüsü, Architects Sweden ve Swedish Wood tarafından düzenlenen sergide mimarların ve tasarımcıların güncel teknoloji ile birleşen, yenilenebilir bir malzeme olarak ahşap ile nasıl yenilikçi bir şekilde çalıştıkları görülebilir.
Sergiyle eş zamanlı olarak İstanbul’daki İsveç Başkonsolosluğu’nun önünde Nobon, Hasan Cenk Dereli tarafından tasarlanan ve Woodlife’ı sembolize eden ahşap totem sergilenecek.
Ormanların yüzölçümünün yüzde 70’ini kapladığı İsveç’in geleneksel yaklaşımı doğadaki ham malzemeleri yapılaşmada kullanmaya yönelik. Kullanımı İsveç kültüründe oldukça köklü ve yüzyıllar boyu birçok sanatçıya, yazara ve zanaatkara ilham olan ahşap, hayatın her alanında var ve toplumsal refaha da katkıda bulunuyor.
Ahşap, hayati önem taşıyan yenilenebilir bir yapı malzemesi. Bu nedenle ahşap endüstrisi sürdürülebilir kalkınmanın merkezinde yer alıyor. Ahşabın hafifliği ve sağlamlığı, kentsel alanda dikeyde inşa etmeyi ve mevcut yapıları ahşap dolgular, eklentiler veye diğer teknikler kullanılarak genişletmeyi mümkün kılıyor.
“Woodlife Sweden yapılı çevrenin kullanıcısını merkeze alıyor”
Ziyaretçiler, İsveç’te şehirden kasabaya, küçük ölçekli projelerden kentsel dönüşümlere kadar farklı iklim ve koşullarla bir geziye çıkarılıyor. Bu gezi için mimarlığın, tasarımın ve şehirciliğin, binaların ve ürünlerin iklim üzerindeki etkisini azaltmaya nasıl yardımcı olabileceğini ve 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi doğrultusunda gelecekteki kalkınmayı nasıl etkileyebileceğini görselleştirmek için İsveç’in farklı şehirlerinden çeşitli ölçeklerde 40 proje seçildi. Sergide yer alan projelerin çoğu tamamlandı, bir kısmı yapım aşamasında ve diğerleri ise şu an için daha iyi bir geleceğin güçlü öngörüleri.
İsveç ve Türkiye, ahşabın yapı sektöründe kullanımı açısından hem ortak paydalara hem de farklılaşan noktalara sahip. Woodlife Sweden bu noktada, uluslararası işbirliğini teşvik eden bir platform olarak kilit bir rol görevi görüyor ve kentsel zorluklarla ilgili tartışmalar ve seminerler için bir zemin oluşturuyor. Böylece İsveçli ve Türk paydaşları; yeni diyaloglara ve işbirliklerine, bilgi aktarımına, yenilikçi çözümlerin birlikte yaratılmasına davet ediyor.
Sergi, sempozyum ve yan etkinlikler, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin hedeflerini karşılamayı amaçlayarak, yenilenebilir malzeme olarak ahşabın kilit bir role sahip olduğu inşaat sektöründe beklenen değişimleri gösteriyor olacak.
Sergi aynı zamanda 28 Ekim – 28 Kasım tarihleri arasında Ankara CerModern’de; 10 Aralık 2021 – 30 Mayıs 2022 tarihleri arasında Hatay’da gerçekleşecek olan Expo 2021’de ve İzmir’de gezilebilecek.
Woodlife Sempozyumu ve Paralel Etkinlikler
Sergilere ek olarak, 9-11 Kasım tarihleri arasında Circle Space İstanbul’da gerçekleşecek dijital bir etkinlik olan Woodlife Sempozyumu, hibrit bir formatla Türk ve İsveçli paydaşları bir araya getirecek. Sergiden bir seçki ise 21 Ekim – 12 Kasım arasında Circle Space İstanbul’da ziyarete açık olacak.
Sempozyum, eş zamanlı olarak Ankara CerModern’de de yayınlanacak. Sempozyuma paralel etkinlikler ise Kasım ayı boyunca Circle, AnkaraAks ve İsveç Büyükelçiliği tarafından ODTÜ ArchLab: Fablab & CerModern işbiliği ile gerçekleşecek.
Sempozyum ve paralel etkinlikler programının detayları yakında…
Woodlife Sweden in Turkey, İsveç Enstitüsü, İsveç Başkonsolosluğu İstanbul, İsveç Büyükelçiliği tarafından Architects Sweden, Swedish Wood, The Circle, Nobon, AnkaraAks, In-Between Design Platform partnerliğinde; Ulusal Ahşap Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Müze Gazhane, CerModern ve ODTÜ ArchLab: FabLab işbirliği ile gerçekleşiyor.
*’Equal Spaces’, İsveç Enstitüsü ve İstanbul’daki İsveç Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen, şehir planlama, mimari, tasarım ve diğer yaratıcı alanları kapsayan disiplinlerarası bir yaklaşımla 2018 yılından bu yana devam eden yaratıcı, akıllı ve kapsayıcı şehirler üzerine bir projedir.