Müzik dinlemek birçoğumuz için vazgeçilmez bir alışkanlık. Gelişen teknoloji ile ne zaman istersek müziğe ulaşabiliyor olmamız sayesinde günlük aktivitelerin yanında ve yanı sıra müzik dinlemeyen insan kalmadı. Sokakta, parkta otobüste-dolmuşta, kütüphanede müzik bizimle.
Müziğin taşınabilirliğinin tarih içindeki gelişimine en iyi tanık olan nesilden olduğumu düşünür ve bu yüzden kendimi oldukça şanslı hissederim. İlköğretim yıllarında walkman, lise yıllarında discman, üniversite yıllarında mp3 çalar ve telefon sayesinde kendimi bildim bileli müziksiz günüm geçmedi. Walkman için kasetler hazırlamak çantanda 2-3 kaset taşımak ve discman günlerinde renkli cd kutularında cd taşımak telefondan müzik dinlemekten daha zahmetliydi; fakat belki de gençliğin hevesiyle daha eğlenceliydi bu yüzden walkman ve discmanin yeri hep ayrı kalacak bende.
Günümüzde birkaç saniye içerisinde istediğimiz müziği internetten dinleyebiliyor olmanın da ayrı bir güzelliği yok değil. Artık hepimiz müziğe mp3 çalardan, telefondan, tabletten ve bilgisayardan her zaman her yerde ulaşabiliyoruz. Yıllar içinde kullandığımız cihazlar değişse bile değişmeyen şeylerden biri, müziğe ulaşma yollarımızdan olan radyo kanalları. Radyo – televizyon gibi yayın organlarının merkezi İstanbul olmasına rağmen Ankara’nın da sadece Ankaralı tarafından değil farklı şehirlerden dinleyicilerin de çok sevdiği kaliteli ve birçok büyük radyoyu geride bırakacak nitelikte yayın yapan radyo kanalları var. Hatırlatma niteliğinde de olacak bir liste ile Ankara’dan yayın yapan ve Türkiye’nin en çok dinlenen radyo kanallarını derledik.
1-Radyo ODTÜ
1995 yılında kurulan Radyo Odtü FM 103.1 frekansından yayın yapmaktadır. Özellikle Modern Sabahlar programıyla beraber Ankara radyosu hatta üniversite radyosu olmaktan çıkmış bir radyodur. Pop-Rock, alternatif-rock tarzı yabancı müzik yayını yapan Radyo ODTÜ, Türkiye’nin internet üzerinden yayın yapan ilk radyosudur. Radyo ODTÜ, Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Tarafından 2010 yılının en iyi radyo istasyonu seçilmiştir. Ayrıca, KMG Ipsos Şirketinin yapmış olduğu bir araştırma sonucu 2011 yılının 1’inci çeyreğinde günlük ortalama 598dk dinlenme süresi ile Türkiye’nin en çok dinlenen radyosu seçilmiştir.
2-Max Fm
1996 yılında kuruluan Max Fm 24 saat müzik ağırlıklı yayın yapan bir radyo istasyonudur. Özgür Aksuna ile uyanıp işe gelip öğle arasına kadar sedromsuz bir şekilde ulaşmamızın en büyük yardımcısıdır bu güzel radyo kanalı. Yayın akışı; Los Angeles program ofisi ve Ankara program ofisi, Avrupa ilişkileri ise, Londra ofisi tarafından yürütülen Max Fm’in müzik akışı da; Amerika ve Avrupa radyo listeleri, Ankara merkez ofisine telefon ve e-mail aracılığı ile iletilen dinleyici istekleri dikkate alınarak belirlenmektedir. Yayın kapsamını oluşturan müzik çeşitleri arasında hit olacak alternative, country, pop, rock, ve indie şarkılar yer alır. Gündemden önemli haber başlıkları, kent haberleri, kent trafiği, kent aktiviteleri, lise ve üniversitelerin aktiviteleri, ekonomi haberleri ve hava durumu sunulmaktadır.
3- Radyo İlef /Ankara Üniversitesi Radyosu
Öğlene kadar sendromsuz bir şekilde ulaştıktan sonra günün geri kalanının da huzurlu ve dingin geçmesi için tercih edilebilecek kanallarımızdan benim en sevdiğim olur kendisi. Müzikle aranıza reklam girmez saatlerce dinlersiniz, sokakta yürürken kulaklıkla dinlerseniz ve keyfiniz de yerindeyse şehirde saatlerce yürüme isteği uyandırabilir.
Gelelim tarihine; Ankara Üniversitesi Radyosu, 8 Mayıs 1982’de kapalı devre yayını ile başlamıştır. 22 Kasım 1994’te İletişim Fakültesinin 30. kuruluş yıl dönümü kutlamaları sırasında düzenlenen bir törenle FM 97.5’den, Radyo Radyo adıyla gerçekleştirilen deneme yayınına başlamış ve Radyo Radyo’nun macerası, Ocak 1998’de FM 105.8 frekansıyla devam etmiştir. 24 saat yayına ulaşan radyoda günde üç kez haber bülteni, söz ve müzik programları da yer almıştır. Yabancı müzik yayınına ağırlık verilen radyo, kısa sürede üniversite gençliğinin ve Ankara’nın en sevilen radyoları arasına girmeyi başarmıştır. Radyo Radyo, süregelen sorunlar yüzünden düzenli yayına geçme konusundaki sorunları nihayet aşarak, 8 Mayıs 2005’de FM 91.0 frekansından Radyo İlef adıyla yeniden yayınına başlamıştır. Ankara Üniversitesi Radyosu, Ankara’da RTÜK tarafından frekans tahsis edilmiş tek üniversite radyosu olarak düzenli yayınını sürdürmektedir.
4- Radyo Bilkent
1995 yılında yayın hayatına başlayan Radyo Bilkent tahmin edeceğiniz gibi Bilkent Radyo Televizyon ve Yayıncılık A.Ş.’ye bağlı bir radyo kanalıdır. Frekansı 96.6’dır. Çalışanlarının tamamı Bilkent Üniversitesi öğrencilerinden oluşan gönüllü üyelerdir. Günün 24 saati yayın yapılmakta ve eğitim dönemleri içerisinde “Özel Program” adı altında sunucu DJ’lerin belirledikleri ve yönetim tarafından da onaylanan belli tarza yönelik programlar (müzik, kültür, sanat, yarışma, Türkçe içerikli program, vs.) yayınlanmakta ve bu programlarda birçok promosyonlar dinleyicilere dağıtılmaktadır. “Kırmızı Alarm Partisi” adında Radyo Bilkent’in doğum günü olarak kutlanan ve Ankara’nın en büyük açık hava partilerinden birine sahiptir.
5- Radyo 3
Radyo 3, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun caz, klasik müzik, pop müzik, rock yayınlayan ve gün içinde çeşitli saatlerde haber bültenleri sunan radyosudur. 9 Eylül 1974 tarihinde TRT’nin merkez ve bölge radyolarını birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Özellikle klasik müzik severlerin daha çok tercih ettiği kanalın bence en güzel yanı ise çalınan her eserin ayrıntılı bilgilerinin verilmesidir.
Bonus: Radyo Naif:
Dünya’nın ilk ve tek 7/24 canlı kafe radyosu olan Radyo Naif’de sinemadan tiyatroya edebiyattan müziğe konuşuluyor. İnternet üzerinden dinleyebileceğiniz gibi Google Play’ve app store’dan da uygulamasını indirerek her hafta yepyeni şarkı listeleri ve yepyeni programlarıyla karşınızda olan Radyo Naif’i dinleyebilirsiniz.
İyi dinlemeler!