Pusu'la

Ankara’nın Dijital Hafızası Lavarla’da

Atılım Üniversitesi Kadriye Zaim Kütüphanesi bünyesindeki bir birimin, yani Ankara Dijital Kent Arşivi (ADKA)’nin burada ne işi var diye düşünebilirsiniz. Hemen açıklayalım!

ADKA, 2011 yılında Ankara’nın geçmişine ışık tutmak, bugününü yansıtan her türlü bilgi malzemesinin derlenmesini ve korunmasını sağlamak amacıyla kurulmuştur. Bilgi malzemesi dediysek sadece kitap değil elbette. Ankara markası ile üretilen gazoz şişelerinden tutun da eski Ankara fotoğraflarının, Ankara’ya dair haritaların olduğu bir koleksiyondan bahsediyoruz ve sürekli genişleyen koleksiyonumuzdan Ankara’ya gönül veren herkesin haberi olsun istiyoruz.

Peki biz neler yapıyoruz?

Belediyeler ve Mimarlar Odaları kent arşivleri için önemli kaynaklardır. Buralarla iş birliğine giderek, iletişim halinde olunması koleksiyonun gelişimine katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda ADKA’da yapılan çalışmalarda iş birlikleri bizim olmazsa olmazlarımızdan.

Bunların yanı sıra Kütüphane olarak sanata ve sanatçıya büyük önem veriyoruz. AFSAD, Ankara Fotoğraf Grubu, VEKAM, Fransız Kültür, Goethe Enstitüsü gibi kurum ve derneklerle de birlikte çok güzel işler çıkarıyoruz. Atölye çalışmaları düzenliyoruz, sergiler açıyoruz, fotoğraf sunumları yapıyoruz. Böylece sanatçı ve sanatseverleri aynı platformda buluşturuyoruz.

Basılı kaynakların (kitap, dergi, gazete) yanı sıra dijital ortamdaki doküman türleri de bizim için çok önemli. Gazetelerin Ankara eklerinde yazan köşe yazarlarını takip ediyor ve kendilerinin izinlerini de alarak web sayfamıza ekliyoruz.

ADKA koleksiyonundaki fotoğraflara, makalelere, köşe yazılarına dijital ortamda erişim sağlıyoruz. Duvarsız kütüphane anlayışı ile evinizdeyken, ofisinizdeyken hatta belki aklınıza o an gelen bir sorunun cevabını bulmak için tatildeyken bile biz sizin yanınızdayız.  Şu an dijital ortamda yaklaşık 2500 adet çoğunluğu fotoğraflardan oluşan bir koleksiyonumuz var. Hedefimiz bu sayıyı çok çok yükseklere taşımak ve araştırmacılar için bir havuz olmak. Bu amaç doğrultusunda tüm Ankara severlerin de desteği bizim için çok önemli. Koleksiyonumuza destek olmak isteyen herkes bizimle iletişime geçebilir. Hatta hazırlamış olduğumuz Lib-Guide ve sosyal medya hesaplarımızdan da bizleri takip ederseniz çok seviniriz. Çünkü biliyoruz ki kalabalık bir aileysek yaptığımız işler daha anlamlı oluyor.

1976 yılı Gençlik Parkı. Fotoğraf : Suat Tural

Araştırmalarımız sonucunda Ankara’nın spor tarihi ile ilgili bir çalışmanın olmadığını fark ettik ve bu eksikliği doldurmak için hemen harekete geçtik. İlk işimiz Gençlerbirliği ve Ankaragücü ile iletişime geçmek oldu. Kulüp yöneticileriyle görüştükten sonra kulüplere gidip, ellerindeki arşiv niteliği taşıyan dokümanları değerlendirdik. Gerçekleştirmeyi planladığımız bu dijitalleştirme projesi spor kulüplerimiz tarafından da olumlu karşılandı. Spor camiası olarak bu şekilde bir çalışma yapılmadığından bu projeye destek verdiler. Gösterdikleri iş birliği sayesinde futbol arşivimizi de oluşturmaya, elimizde bulunan çok sayıdaki fotoğraf ve gazete kupürünü web sayfamıza eklemeye başladık. Henüz yolun çok başında olsak da gün geçtikçe nitelik ve nicelik olarak kuvvetlenecek bir koleksiyon olacağını biliyoruz. Bak şimdi merak ettim bu koleksiyonu diyorsanız tıklayın.

Gençlerbirliği 1981-82 Sezonu. Cemalettin Sakallıoğlu arşivi.

1996 yılı Denizli deplasmanı. Arslan Gürsoy arşivi.

ADKA kurulurken hedefimiz, bir arşivi oluşturup, kendi hâline bırakmak değil; sürekli gelişen koleksiyonu ile yaşayan bir kent belleği yaratmaktı. Atılım Üniversitesi Kadriye Zaim Kütüphanesi Ankara Dijital Kent Arşivi olarak en büyük amacımız, kültürel mirasımıza sahip çıkmak ve kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarmaktır.

Ankara’nın alternatif hayatını anlatan Lavarla ile işbirliğimizin amacı; Ankarasever Lavarla takipçileri ile beraber hedef kitlemizi büyüterek, Lavarla’nın misyonuna destek olmak. Bu eğlenceli hedefte biz de yer aldığımız için çok mutlu ve heyecanlıyız.

Eee, o zaman alternatif Ankara hayatına hoş bulduk.

Pınar Demirtaş*


*Atılım Üniversitesi Kadriye Zaim Kütüphanesi Ankara Dijital Kent Arşivi Sorumlusu

Atılım Üniversitesi Ankara Dijital Kent Arşivi
Her yere yakın, herkese uzak sisli Ankara'nın renkli hafızası...

    Bir Cevap Yazın