Bir haftasonu Ankara’da yapılabilecek en ilginç şey nedir diye soracak olsanız hiç süphesiz ki cevabım “quidditch antrenmanına katılmak” olurdu. Evet, çocukluk hayallerimizi süsleyen Harry Potter dünyasının bir parçası olmak artık mümkün. Biz muggleların(!) da quidditch oynaması 2005 yılında ABD Vermont’ta başlamış. Türkiye’de ise 2014 yılında ODTÜ’de ilk adımları atılmış. 2014 yılından bu yana quidditchin Türkiye’de çok hızlı bir şekilde geliştiğini ve hala da gelişmekte olduğunu söyleyebilirim. Türkiye takımları her yıl ülkemizi uluslararası turnuvalarda en iyi şekilde temsil etmek için elinden geleni yapıyor. Bu sene Frankfurt’ta gerçekleştirilen IQA Quidditch Dünya Kupası’nda 21 ülke arasından sıyrılarak 6. sıraya yerleşmiş olması da bunu kanıtlar nitelikte
Birçok kişiye yabancı olan bu sporu özetlemek gerekirse; tıpkı Harry Potter’daki gibi oynanıyor. Sadece süpürgelerimizin üzerinde uçamama gibi ufak bir sorunumuz var, uçmak yerine koşuyoruz ve koşarken bacaklarımızın arasında süpürgelerimizi tutmak zorundayız. 7’şer kişilik karma iki takım arasında oynanıyor, oyunda 1 tutucu, 3 kovalayıcı, 2 vurucu ve 1 arayıcı bulunuyor. Kovalayıcı ve tutucuların görevi quaffle denen topu rakip takımın çemberlerinden geçirerek sayı yapmak, vurucuların görevi ise rakip takımın oyuncularının sayı yapmasını bludger adı verilen toplarla vurarak engellemek.
Gelelim en çok merak edilen o soruya: arayıcı oyunu nasıl oluyor? Bildiğiniz üzere Harry Potter çok başarılı bir arayıcıydı ve bütün seride Harry’nin snitchi yakalaması heyecanla beklenen anlardan biriydi çünkü snitchin yakalanması oyunun sona ermesi demek. Muggle quidditchte de bu aynı, snitchin yakalanması 30 puan değerindedir ve eğer eşitlik yoksa oyun bitmiş sayılır. Maalesef ki bizim uçan altından bir snitchimiz yok bu yüzden arayıcı, snitch koşucusunun arkasına sabitlenmiş bir kumaş içindeki tenis topunu yakalamaya çalışır. Kulağa garip gelse de arayıcılık oldukça zordur: güç, çeviklik ve iyi bir kondisyon gerektirir. Aynı durum tamamen tarafsız olan snitch koşucusu için de geçerli, snitch koşucusu farklı bir takımdan seçilir ve amacı snitchi her iki takıma da kaptırmamaktır. Takımların birbirine karşı duyduğu bu karşılıklı güven ise quidditchi diğer sporlardan ayıran en önemli şeylerden biri, bir diğeri ise bu sporun cinsiyet ayrımı yapılmaksızın karma şekilde oynanması ve cinsiyet tanımının ikili sistem üzerinden değil, kişinin kendini tanımladığı şekilde olmasıdır.
Başarılı bir snitch catch!
Bilkent Foxes oyuncusu sayıya çok yakın
Foxes ve Hippogriffs hakemliğinde bir maç
Unicorns “süpürgeler yukarı” komutunu bekliyor
Quidditchin Ankara ile olan bağlantısına gelirsek ilk olarak ODTÜ’de oynanmaya başladı ve Türkiye’de kurulan 9 takımın 5’i Ankara’da bulunuyor. Bunlar: Bilkent Foxes, Hacettepe Phoenix, METU Unicorns, METU Minicorns ve ODTÜ Hippogriffs. Quidditch oynamak istiyorsanız ve Ankara’da yaşıyorsanız oldukça şanslısınız! Quidditch oynamak kadar izlemesi de oldukça zevkli ve heyecan verici. Eğer ki hafta sonu ne yapacağınızı bilemiyor, şehir kalabalığından uzak değişik bir şeyler yapmak istiyorsanız bu takımlarla iletişime geçip antrenmanlarına katılabilirsiniz. İster oturup keyifle oyunu izleyin, isterseniz de katılıp bambaşka bir şey deneyimleyin, fakat izlediğiniz zaman kendinizi tutamayıp oyuna girmek isteyeceğinizden eminim bu yüzden spor bir şeyler giymenizi tavsiye ederim. Takımlar herkese açık antrenmanlarını genellikle hafta sonlarında yapıyorlar ve quidditchle ilgilenen herkesi seve seve kabul ediyorlar. Büyülü ve bambaşka deneyimlerle dolu bir hafta sonu geçirmek istiyorsanız tek yapmanız gereken takımlarla iletişime geçerek uygun antrenman zamanlarını öğrenmek.
Bilkent Foxes
Hacettepe Phoenix
METU Unicorns ve Minicorns
ODTÜ Hippogriffs
Quidditch ve takımlar hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için: Türkiye Quidditch Derneği
*Fotoğraflar: Unicorns Quidditch Photography