Menu Kapat
Kapat
Ara
Close this search box.

Erişilebilir Kentlerin Hayalcileri: PinGOin

pingoin engelsiz erişilebilir mekanlar uygulaması
XPzone Infinia
Okuma Modu

Bilindiği üzere bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Sosyal medya hesaplarından sokaklardaki billboardlara kadar her yerde günün anlam ve önemine vurgu yapan, her sene okumaya alıştığımız o kalıp sözler yeniden karşımızda. Ancak bugünkü yazı “Hepimiz birer engelli adayıyız” klişeleri ile değil ‘‘herkes için bağımsız bir yaşam’’ inancı ile PinGOin tarafından kaleme alınıyor.

“Bağımsız yaşam her şeyi kendimiz yapmak istiyoruz, kimseye ihtiyaç duymuyoruz veya tecrit altında yaşamak istiyoruz anlamına gelmez. Bağımsız yaşam demek; engelli olmayan kardeşlerimizin, komşularımızın, arkadaşlarımızın günlük yaşamlarında doğal karşıladıkları tercihlere ve kontrole bizim de sahip olmamızı talep etmek demektir. Ailelerimizle birlikte büyümek, semtimizdeki okula gitmek, komşularımızla aynı otobüse binmek, eğitimimiz ve ilgi alanlarımız doğrultusunda bir işte çalışabilmek ve kendi ailelerimizi kurmak istiyoruz.
Bizler de diğerleri gibi topluma dahil olduğunu hisseden, tanınan ve sevilen biri olmayı hissedebilme ihtiyacı duyan son derece sıradan bireyleriz.” – Dr. Adolf Ratzka

dunya engelliler gunu 3 aralik

Engeli sebebiyle çoklu ayrımcılığa uğrayan herkesin, ihtiyaç duyulan desteğin sağlanması ile bağımsız bir birey olarak yaşamlarına devam etmesi mümkün. Asıl engel, bu düşüncenin toplum tarafından kabullenilmemiş olmasından kaynaklanıyor.

PinGOin ekibi; bağımsız yaşam hakkının herkes için gerekliliğini savunan, bütün hak ve özgürlüklere ulaşmanın ilk koşulu olan erişilebilirlik mevzusuna kafa yoran bir grup sosyal girişimciden oluşuyor. Bağımsız yaşam hakkının bir uzantısı olan sosyal hayata erişimdeki eksiklikleri gidermek ile birlikte herkes için özgür ve güvenli erişimin mümkün olduğu şehirlerin hayalini kuruyor.

PinGOin sosyal girişimi ve gönüllüleri dışarıda; sosyalleşen mutlu ve özgür insanlar görmek istiyor. Bu hedefe ulaşmak için herkesin erişim hakkı olan restoran, cafe, AVM, park gibi sosyal mekanların; görsel, işitsel ve ortopedik engelli bireyler ile çocuk, bebek ve hayvan sahipleri için uygunluğunu inceliyor ve websitesinde listeliyor.

Ayrıca sosyal mekanlara mimari ve davranışsal iyileştirme hizmetleri sunarak herkes için özgür, bağımsız ve güvenli erişimi şehirlerde mümkün kılmayı amaçlıyor.

PinGOin’e Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Gelişim aşamasında olan proje ve websitesi ile ilgili eleştiri ve önerileriniz sosyal etkiyi arttırmak ve daha iyi hizmet sunabilmek açısından çok değerli. Websitesine kayıt olup, sizlere gönderilecek olan ‘Mekan Pinleme Formu’ ile PinGOin gönüllüsü olabilir, erişilebilir mekan keşfine katkıda bulunabilirsiniz.

Sosyal Medya hesaplarını takip ederek PinGOin’in erişilebilirlik alanındaki sosyal farkındalığı arttırma çabasının bir parçası olabilirsiniz.
Instagram | Twitter

Bu yazıya ilham veren Engelli Kadın Derneği’nin “Bağımsız Yaşam Hakkımız WILD Turkey” etkinliği konuşmacılarına teşekkürler.

PinGOin Ekibi:
Melike Yüksel
Mustafa Yazar
Zeynep Gül Akın
Büşra Altıntepe

Kaynaklar: 1 | 2 | 3


Ankara çıkışlı bir başka sosyal girişim: Bizi Biz Yapan Mekanların Peşinde Bir Sosyal Girişim: Roof

Paylaş:

İlginizi Çekebilir