Roof, merkezine insanları koyan ve topluluğun değerini temel alan bir sosyal girişim. Birbirinden farklı ama öz değerleri benzeş olan insanların bir araya gelerek birlikte yaşayabileceği, öğrenebileceği, yaratabileceği “ortak yaşama alanları” (co-living space) kurma hayaliyle çalışmalarını sürdürüyor. Her gün kullandığımız yaşam alanlarını, insan ve topluluk ilişkilerini de dahil ederek yeniden tasarlıyor. Bu alanlar ile de yeni bir birlikte yaşama kültürü oluşturmayı umuyor. “Mekân” üzerinden müşterek bir hayat yaratabilmeyi hayal ediyor.
Ortak Yaşama Alanları
“Ortak yaşama alanları”, dünyanın çeşitli ülkelerinde hızlı kentleşme, yüksek konut fiyatları, yalnızlık, sosyal izolasyon gibi çeşitli problemlere ortak bir çözüm olarak ortaya çıkan, epey yaygın bir model. Aşina olduğumuz otel ve ev modellerinin ilişkisi sonucu doğan Y-kuşağı çocukları. Buralarda uzun süreliğine bir oda kiralıyorsunuz ve diğer alanları (mutfak, çalışma alanı, salon, kafe, vb.) komşularınızla ortaklaşa kullanıyorsunuz. Mekânla beraber yaşamı da paylaşıyorsunuz.
Bu yeni yaşama biçimi, “Bu kadar insanı nereye sığdıracağız?” diyen kalabalık kentlerin yüreklerine su serperken “Ev satın almayı geç daha kiramı ödeyemiyorum, umarım bu ay ev sahibim kirayı unutur,” diyen Y kuşağı profesyonellerine alternatif sunuyor. “Bir yerlere bağlanamayacak kadar aylak olan ruhuma ev satın alarak veya kiralayarak pranga vuramam,” diyerek dünyayı gezenlerin veya “Bu ayın ilk haftası Oslo’da bir konferansa katılacağım, 3. haftası ise Venedik Film Festivali’ndeyim ve hala yeni aldığım Ikea Söderhamn kanepeme oturamadım,” diye yakınanların da şehirler, ülkeler arası hareketliliğini kolaylaştırıyor. “Keşke haftada 16 gün 64 saat olsa da hem çalışıp hem arkadaşlarımın yüzlerini görebilsem” veya “İşim bundan böyle benim hem arkadaşım, hem yoldaşım, hem de ailemdir, ne yapayım artık!” diyenlerin de yüzünü güldürmek istiyor. Ortak yaşama alanları, “Nerede o eski mahalleler?” diyen anneannelerimiz için geçmişten tanıklık ettiğimiz birlikte yaşama kültürünü yeniden yaratıyor, “Nerede o eski bayramlar?” diyen dedelerimize her günü bayramlaştıracak bir topluluk vaat ediyor.
Özünde her bir ortak yaşama alanı, farklı sosyal problemlere mekân ve topluluk üzerinden çözüm sunuyor. İçerisindeki toplulukla; insanlar, nesiller, kültürler, meslekler arasındaki görünür ve görünmez duvarları yıkarak herkesin birbirini kabul ettiği ortak yeni bir dil ve yaşam kültürü oluşturuyor.
Roof
Roof’un amacı da özellikle sosyal fayda odaklı ve yaratıcı alanlarda çalışan insanlar için böyle alanlar yaratabilmek. Roof, kentin birbirine yakın bölgelerinde kullanılmayan atıl mekânları kesişim noktalarına dönüştürerek hayat bulmayı umuyor. El birliğiyle, el emeğiyle, herkesin payı olan ve herkese ait olan, tükettiğinden çok değerlendiren ve var olandan yeniden üreten bir yer hayal ediyor. Şu anda henüz Roof’un üzerinde bir çatı yok, yer arayışı sürüyor. Roof’un mekân olarak hayat bulduğu ilk yapı ne olursa olsun, bu “mekân” onu var eden insanlarla ve onların yükledikleri anlamlarla şekillenen, insanlara ait, üreten, yaratan, besleyen müşterek bir var olma alanı olacak ve Roof, farklı yapılar üzerinden de yolculuğuna devam edecek.
Roof, genç profesyoneller için bir ortak yaşama alanı da olabilir, bir atölye de; sosyal girişimciler ve sanatçılar için bir yaratıcı platform da olabilir, etkinlik ve sergi alanı da. Özünde, insanların beslenebileceği ve ait olabileceği kesişim ve yaşam noktaları yaratabilmek istiyor.
Neler Yapıyor?
Roof, mekân olarak hayat bulduğu zaman içerisinde yapmanın hayalini kurduğu birçok şeyi halihazırda yapıyor. Roof’un dokunduğu noktalarla ilgilenen insanlarla bir araya gelip birlikte yaşama kültürü, yer ve insan arasındaki ilişki, birlikte yaratım gibi konular üzerine konuşuyor, topluluğuyla öğreniyor. Bunun için de buluşmalar, etkinlikler düzenliyor; var olan etkinlikleri, atölyeleri hep birlikte takip ediyor. Ankara’daki çeşitli mekânlarda buluşup, hayatın her alanında birlikte yaşama kültürünü ele alan filmlerin izlenip tartışıldığı bir film gösterimi serisi düzenliyor. Roof’u daha yakından tanımak ve bir parçası olmak için Instagram, Twitter, Medium hesaplarını kurcalayabilirsiniz. Roof, bilginin ve yaratımın mülkiyeti olmadığına inanıyor. Birçoğumuzun ihtiyacı olan itici güç, yalnızca doğru mekânda doğru insanlarla yan yana gelebilmek. Roof da insanların kendilerini var etmelerini mümkün kılan, bizi biz yapan alanları yaratmanın peşinde.
İlham verici başka bir sosyal girişim için: Joon