”İstasyona yakın Anayurt otelinin kâtibi Zebercet üç gün önce perşembe gecesi gecikmeli Ankara treniyle gelen kadının o gece kaldığı odaya girdi, kapıyı kilitledi, anahtarı cebine koydu. Işık yanıyordu. Sırtını kapıya dayayıp çevresine baktı. Kadının bıraktığı gibi duruyordu her şey…”¹
Yusuf Atılgan’ın 1973 yılında yazdığı, birçok bilimsel çalışmaya konu olmuş Anayurt Oteli Türk edebiyatının en karanlık karakterlerinden birisi diyebileceğimiz Zebercet’in hikayesini anlatmaktadır. Zebercet, gecikmeli Ankara treniyle gelip otelde bir gece kalan, adını bile bilmediği kadına aşık olmuş ve günlerini onu beklemekle geçirmektedir. Zebercet saatleri sayar, tren seslerini dinler ve günler geçer. Bu süreçte biz Zebercet’in dününe, bugününe, yalnızlığına, toplumdan dışlanmışlığına, içindeki karanlığa tanık oluruz. Kimi sayfalarda ondan tiksinirken kimi sayfalarda Zebercet’in ta kendisi oluruz.
Biz Zebercet oluruz, Zebercet Anayurt Oteli olur.
Zebercetle gerçek hayatta tanışanların aksine kitabın sayfalarında tanışan birisinin onu unutması mümkün değildir. Öyle ki, Ömer Kavur da Anayurt Oteli’ni okuduktan sonra bu kitabı mutlaka sinemaya aktarmam gerekiyor der ve kolları sıvar. 1986 yılında Nazilli’de bulduğu Demirci Efe Konağı’nda senaryolaştırdığı Anayurt Oteli’ni çeker. Başrollerinde de Macit Koper, Serra Yılmaz, Orhan Çağman, Şahika Tekand gibi Türk Sinemasının birbirinden başarılı oyuncularına yer verir.
Altın Portakal Film Festivali – En İyi Yönetmen, En İyi İkinci Film, 6. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri En İyi Türk Filmi, Venedik Film Festivali – FIPRESCI (Film Eleştirmenleri), Nantes Three Continents Festival – Golden Montgolfiere, Valencia Film Festivali – Bronz, Sinema Yazarları Derneği Ödülleri – En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Özgün Müzik, En İyi Erkek Oyuncu (Macit Koper), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu(Serra Yılmaz) ödüllerini alan film çekildiği yıldan beri en iyi Türk Filmleri listelerinde başı çekmektedir.
2016 yılında Notos‘un Yüz Yılın 40 Filmi soruşturmasında da listede yer alan film, İstanbul Film Festivali’nin Groupama işbirliğiyle on yıl önce başlattığı “Türk Klasikleri Yeniden” projesi kapsamında 2017’nin restore edilecek filmi seçildi. Ve restorasyon 2017 yılında tamamlandı. Film 2018 Engelsiz Filmler Festivali‘nde gösterilecek.
”Gecikmeli Ankara treniyle gelen kadın? Canı cehenneme’ dedi alçak sesle.” ²
1 Yusuf Atılgan – Anayurt Oteli, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2012, 22. Baskı, s. 7
2 A.g.e., s. 60