Enerjik, dinamik, eğlenceli, yepyeni ve yeni nesil alternatif Birileri’ni, 24 Ocak 2018 Çarşamba günü Hayal Kahvesi sahnesinde dinlemeden hemen önce bizler; kim bu Birileri öğrenelim istedik. Röportaj serimizin en genç üyeleriyle oldukça samimi bir sohbet gerçekleştirdik.
”Paralel bir evrende hala bulutlar üzerinde olma olasılığımıza dair” isimli şarkınız çok beğenildi, hatta şarkıyı bir ritüel haline getirip sürekli dinleyen insanlar var. Şu sıralar çok popüler olan paralel evren mevzunu bir de sizlerden dinlemek isteriz… Merak ediyoruz yaşadığınız evrendeki Birileriyle, paralel evrendeki Birilerini kıyaslayabilir misiniz? Sahiden bulutlar üzerinde olma olasılığınız nedir sizce?
(Jan) Aslında bu bayağı delice bir teori. Yani burada elimi kaldırdığım ama orada kaldırmadığım ya da bu cümleyi kurarken kullandığım bir kelimenin yerini diğerinde bir başkasının aldığı gibi sayısız farklı senaryonun gerçekliğe dönüştüğü sonsuz sayıda evrenin varlığının mümkün olduğunu savunan bir teori. Yani şayet bu teori doğruysa bu kadar çok olasılığın içinde bulutlar üzerinde olduğumuz bir evren de olmalı hâliyle.
Yani bu şarkıyı yazarken o evreni hayal ederek mi yazdınız?
(Jan) Şarkıyı yazmaya başladığımda (şarkı söyleyerek devam ediyor) ”Uzaklarda bir yerlerdeeee…” diye başladım, sonra en uzak neresi olabilir diye düşündüm, “paraleeel bir evrende” çıkıverdi ağzımdan, öyle devam etti.
Artık ”Üçüncü Yeniler” olarak tanımlanan bir akım içinde görünüyorsunuz. Yeni nesil müzik dinleyicilerinin günlük rutinlerine, post modern dertlerine ve bulunduğumuz kuşağın ruh haline temas ediyorsunuz. Sizin de içinde olduğunuz bu nesli ve müzik anlayışını nasıl buluyorsunuz?
Sizin yaptığınız müzikle bireysel müziklerinizin arasında fark var mı peki?
Grup içinde çatışmalarımız olmuyor, tam aksine bizlere özgünlük katan şeyin farklı tatlardan beslenmemiz olduğunu düşünüyoruz biz. Çağdaş ile Baturalp caz bölümü okuyorlar, onların o anlamda büyük bir birikimleri var. Birbirimizin aklına gelmeyecek şeyleri harmanladığımızda güzel bir nüans yaratıyoruz.
Alternatif işler yapan, alternatif ”Birileri” olarak, alternatif bir hayat hayaliniz var mı? Bir ”Birileri” ütopyanız var mı?
(Baturalp) Güzel soru… Gruptaki herkesin aslında ”Birileri” konsepti dışında bireysel ütopyaları var. Daha çok ürettiği, bambaşka ürettiği bir dünyası var herkesin… Bu üretme durumunu illa müzikle değil de mesela üzüm bağlarım olsun, şarap üreteyim, yalın ayak gezeyim toprağın üstünde gibi hayallere de değiyor.
Birileri olarak ise grubun sürekliliğini koruması ve ütopik müzik üretebilme gibi bir ütopyamız var. Hatta bundan yıllar sonra bu işi yapmaya devam edebilelim, tüketmeyelim, tükettirmeyelim, kalıcı olalım…
Kalorifer Peteği şarkınızda; ”Reklamlardan sıkıldım televizyon kötü bir fikirdi.” diyorsunuz. Şarkı sözlerinizin arasında kent kültürüne dair bir dokundurma hissediyoruz. Peki nedir sizce kent kültürünün vaziyeti hali?
Ankara sizin için ne ifade ediyor? Bir Ankara ritüeliniz var mı ? Konserlerinizi sıklaştırmayı düşünüyor musunuz?
İlk olarak Ankara’ya kesinlikle daha sık gelmek istiyoruz. Konserler çok keyifli geçiyor burada, başka bir havası var. Ankara’nın ayazı da olsa, insanları sıcak, caddeleri renkli. Özellikle İstanbul gibi çarpık kentleşme olan bir yerden gelince, Ankara’nın düzenine ve ferahlığına hayran oluyorsunuz. Seviyoruz biz de.
Grubu dinlemek isteyenler için: https://www.youtube.com/watch?v=v6HBGkwcGYU
Takip için: https://www.instagram.com/kimbubirileri/
Anıl KÜÇÜKBABUCCU, Çağlar TAVŞANOĞLU , Hasancan KARADAL’a desteklerinden ötürü çok teşekkür ederiz.
Röportaj: Güneş K, Işıl Selen ÇİÇEK