Son zamanlarda popüler olan ‘kodlama’ konusuna hepimiz aşinayız. Kodlamanın müfredata girmesi, kodlama atölyeleri, bilişim fuarları, maker hareketi ve daha nicesi…
Kodlamanın neden bu kadar gündemde olduğunu merak edenler için kısaca; beynin algoritma mantığını daha kolay öğrenebildiği ve tıpkı satranç oyunundaki gibi alternatif yollar üretmekte daha büyük rol üstlendiğini söyleyebilirim. Buna en güzel araçlar da kuşkusuz oyunlardır. Öyle ki artık sadece oyun oynamak değil, oyun kodlamak da çok konuşulan bir konu oldu.
Oyun kodlama konusundaki popüler söylemlerden bir tanesi “öğrencilerimiz kendi oyunlarını tasarlıyorlar” oluyor. Ama Özel Beştepe Ortaokulu’nda Matematik Öğretmeni olan Esra Onuk öğrencilerin sadece kendi oyunlarını tasarlamakla kalmayıp aynı zamanda bunu bir sosyal fayda çerçevesi içinde yapmaları gerektiğini de düşünüyor. Buradan yola çıkarak öğrencileri ile birlikte otizmli öğrenciler için tasarladıkları “Matematik Öğretimi” temalı oyun kodlama ve tasarımı projesini hayata geçiriyor.
Proje fikrini öğrencileriyle paylaşmadan önce otizmli öğrencilere matematik öğretimi konusunda çok fazla araştırma yapmış Esra Hanım. Projeye karar verdiklerinde öğrencileri ile birlikte çalışmak için Başkent Otizm Merkezi’ni seçmişler ve ile iletişime geçmişler.
Bu sayede otizmli çocukların eğitmenleri ile öğrencileri bir araya gelmiş ve öğrenciler merak ettikleri her şeyi sorarak onlar için tasarladıkları oyunu daha verimli hale getirmek için büyük çaba sarf etmişler.
Esra Hanım “Öğrencilerimizin kendileri için değil, bir sosyal amaç uğruna ve bir ihtiyaç doğrultusunda oyunlar tasarlamalarını amaçladık. Bu dönemdeki çocuklar yeterince oyun oynuyorlar ve daha fazlasına ihtiyaçları yok, ama onların böyle farkındalıklara daha çok ihtiyaçları var” diyor.
Proje boyunca çocukların göstermiş olduğu heyecan ve yaptıkları işe olan ilgileri de bunu bir kez daha ortaya koymuş. Proje sonunda tüm oyunları hazırlayıp otizm okulundan öğrencileri ve eğitmenlerini davet edip tasarladıkları oyunları birlikte oynama imkanı bulmuşlar.
Öğrenciler, matematiği bir oyunun içine katmanın onlara çok ilginç geldiğini ve otizmli öğrencilerin kendilerinin ürettikleri oyunlarla hem eğlenip hem de bir şeyler öğrenmelerinin kendilerini çok mutlu ettiğini söylüyor. Onlarla daha çok bir araya gelmek istiyor ve bu deneyimi tatmaları için herkese açık çağrıda bulunuyorlar.
Şehrimizden bu güzel gelişmeyi bildirmek çok heyecan verici. Farkındalık ile gelişen yeni teknolojik haberleri yazmaya devam edeceğiz.