Ankara’nın gökdelenlerinden, yapıldığı dönemde şehrin en yüksek binası olan ve dönemin modern teknolojileri kullanılan Türkiye İş Bankası Genel Müdürlük Binası’nın mimarı Ayhan Böke 23 Ağustos 2016 günü vefat etti. Ayhan Böke’nin anısına, hepimizin gördüğü, bildiği, şu anda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından kullanılan İş Bankası Genel Müdürlük Binası hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak maksadıyla mimarının kaleminden yapının özelliklerini okuyalım.
Ankara, Atatürk Bulvarı, Kennedy ve Tunus Caddelerinin sınırladığı 6.400 m2’lik arsa üzerinde 29 katlı olarak inşaa edilen yapının projeleri Y. Mimar Ayhan Böke ve Y. Mimar Yılmaz Sargın tarafından hazırlanmıştır. 3 Bloktan oluşan binanın toplam inşaat alanı 27.500 m2’dir. Ankara’nın sert iklimi ve etkin batı güneşi dikkate alınarak içe dönük, kapalı bir yapı planlanmıştır.
A BLOK
Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan 3 kat ve 3 bodrumlu Genel Müdürlük blokunda üst idare kademesi ile ilgili büro ve toplantı salonları, Atatürk sergisi, şeref holleri, projeksiyon imkanlı 220 kişilik konferans salonu yer almaktadır.
B BLOK
Kennedy Caddesi’nden girilen, seksiyon müdürlüklerinin yer aldığı bu blok Türkiye İş Bankası Genel Müdürlük binasına, zeminden 91.00 metre ile Ankara’nın en yüksek yapısı niteliğini kazandırmaktadır. Zemin üzerindeki 26 katın son iki katı teknik servislere ayrılmış, 23’üncü kat ise özel resepsiyonlar için yemek imkanlı kokteyl salonu halinde düzenlenmiştir. 18 kişilik 4 adet yüksek hızlı (3.5 m/sn) asansör zeminden 24’üncü kattaki özel davet salonuna 25 saniyede ulaşımı sağlamaktadır. Yüksek blok özellikle yanmaz malzeme ile inşa edilmiş olup, iyonizasyon esasına göre çalışan ısı ve duman dedektörleri binanın herhangi bir noktasında çıkan yangını anında ışık ve ses sinyalleri ile haber vermektedir. Yapı ana merdivenlerine ilâveten yüksek blokta çelik bir yangın merdiveni mevcuttur.
C BLOK
Kennedy Caddesi’nden girilen bu alçak blokta ise kiralık kasalarıyla halka hizmete açılan Başkent Şubesi yanında bazı seksiyon müdürlükleri, en modern iş makinaları ile donatılmış otomasyon merkezi, 600 kişilik self servis kafeterya yer almaktadır. Bu blokun bodrum katlarındaki 110 arabalık kapalı otoparka Tunus Caddesi’nden başlayan bir rampa ile ulaşılmaktadır. Yapı Büro hacımları yüksek basınçlı klima sistemi ile ısıtılıp soğutulmaktadır. Kafeterya konferans salonu, banka gibi umumi hacımlarda ise alçak basınçlı klima sistemi uygulanmıştır.
Yapının projelendirilmesine 1970 yılının haziran aylarında başlanılmış ve proje Ocak 1972’de ihale edilmiştir. 1972 yılının mart ayında başlanıp dört buçuk yılda tamamlanmıştır.
Kaynak: ARKİTEKT Cilt: 1978, Sayı: 1978-01 (369) Sayfa: 4-8.
Fotoğraflar Arkitera Mimarlık Merkezinde alınmıştır.